Francezii şi pseudo-americanismele

Pentru un popor de oameni siguri pe identitatea şi cultura lor, francezii imită cam prea mult americanii. Evident, e o generalizare stupidă bazată doar pe câteva videoclipuri pe care le-am urmărit recent, dar asta lasă să se vadă artiştii francezi care au cât de cât succes şi în afara Franţei.

Uită-te la Shy’m şi K-maro. În toate videoclipurile imită americanii: de la stilul vestimentar, la mişcări, ba chiar şi în ritmurile melodiilor. Să mai spun de versurile în engleză aruncate pe ici-colo, cu scopul de a atrage şi mai mult?! Refuz să cred că francezii nu pot avea identitatea lor, nu pot miza pe farmecul lor atunci când decid să se lanseze la nivel internaţional.

Poate pentru că mi-e cam scârbă de ultimele tendinţe adoptate de industria muzicală de peste ocean. Prea multă superficialitate şi prea mult blink-blink. Practic frustrările unor rataţi au ajuns la rang de artă.

Îmi place limba franceză, deşi nu înţeleg o iotă de la un vorbitor nativ. Mai multe înţeleg dintr-un text scris în franceză decât auzind un franţuz vorbind. Cu toate astea, mi se pare o limbă frumoasă. Greoaie, dar frumoasă. Aşa că nu înţeleg nevoia de a se fandosi a artiştilor francezi.

Dacă ai răbdare, vizionează clipul până la capăt şi vei înţelege mai bine la ce mă refer.

update: K-Maro e libanez, crescut în Franţa şi ulterior stabilit în Canada, cântă în franceză şi-n engleză. Însă tot nu înţeleg de ce epatează semnele LA Lakers şi New York în clipurile sale. Shy’m e franţuzoaică care o copiază pe Rhianna. Păcat, tipa arată bine şi are o voce bunicică.

4 thoughts on “Francezii şi pseudo-americanismele

 1. Radu-Mihai

  M-am uitat la primele 15 secunde din clip apoi l-am oprit ca ma zgaraia pe creier. Nu stiu cum te poti uita la asa ceva; muzica sigur nu-i. 😀
  Apropo’… La multi ani!

  Reply
  1. lilisor Post author

   Dintr-un link de pe Facebook de la un interpret frantuz am ajuns la Shy’m si K-maro. Si la alti artisti care m-au cam socat 🙁
   An nou fericit sa aveti si voi 🙂

  1. lilisor Post author

   Am văzut Zaz şi piesa aceea m-a făcut să scriu acel mic update, pentru a nu măzgăli cu rahat chiar toţi artiştii franţuzi. De altfel, sunt câţiva artişti francezi care-mi plac mult şi care au reuşit să se afirme fără să copieze americanii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.