Google ne-a făcut pe toţi doctori şi ingineri!

pisica la calculatorDacă e ceva ce mă deranjează teribil la naţia asta, e faptul că românul se crede atotştiutor! El ştie ce boală are şi cum trebuie tratată, el ştie cum se montează un contor la gaz, el ştie cum trebuie montată centrala de apartament. Chiar dacă studiile sale se limitează la cele 12 clase, şi alea terminate cu chiu cu vai, pe spinarea părinţilor cu bani. Ce mai, el ştie tot! Doar îl are pe Google alături, nu?

Acum ceva vreme, îmi spunea veterinarul să nu dau crezare tuturor informaţiilor de pe net, dacă am nevoie de sfaturi despre îngrijirea lui Ţiţic mai bine să-l întreb sau să consult o carte de specialitate. Să nu cred toate prostiile pentru că, spune el, multe nu-s scrise de oameni cu studii în domeniu. Şi aşa e! De multe ori sunt informaţii scrise de redactori pasionaţi sau de diverşi pseudo-crescători care se ceartă pe subiectul utilizării mierii la pisici.

Sigur că citesc multe articole zilnic (comes with the job!), inclusiv despre creşterea pisicilor, dar având în vedere că unele se bat cap în cap, prefer să întreb veterinarul despre ce e mai bine să fac. Şi, slavă harului, îmi dă sfaturi bune, zic io, de vreme ce Ţiţic e sănătoasă, devine din ce în ce mai sociabilă, ba chiar a trecut cu bine şi peste sterilizare şi peste stresul mutării în noul apartament.

Aşa că nu-i înţeleg pe cei care preferă să pună întrebări pe diverse forumuri, întrebări despre boli grave şi urgenţe care numai la veterinar pot fi tratate. Sau oameni bolnavi care stau online şi aşteaptă să vină un doctor să le răspundă pro bono, ba chiar speră să-i trateze prin calculator. Cât timp pierzi vremea online, îţi scad şansele de tratare şi recuperare. În loc să pui întrebări pe forumuri, mai bine ai merge direct la veterinar sau direct la medicul de familie care ştie despre ce e vorba. Sau dacă nu ştie, te trimite la analize. Dar tot nu-ţi pune un diagnostic după ureche.

Online poţi omite detalii care pot ajuta la stabilirea bolii, detalii despre care oricum medicul te va întreba. Ori, dacă tu spui că te doare burta şi n-ai făcut caca de 3 zile, fără să precizezi că te mai doare şi capul, picioarele, vomiţi şi-ţi curge sânge din nas, normal că toată lumea o să-ţi recomande un lapte bătut şi-o cafea. Sau Activia, pentru femeile prea ocupate să meargă la toaletă!

Da, sunt şi medici online, medici buni care pot da sfaturi excelente, dar tot nu te scutesc de drumul până la cabinet. Niciun doctor întreg la minte n-o să-ţi pună un diagnostic şi n-o să-ţi recomande un tratament pe baza unei descrieri postate pe un forum/facebook/blog/twitter.

Da, articolele online te pot ajuta să înţelegi mai bine diagnosticul pus de doctor, dar nu înlocuiesc niciodată un consult de specialitate.

Numai mie mi se par logice treburile astea?!

sursa foto

4 thoughts on “Google ne-a făcut pe toÅ£i doctori ÅŸi ingineri!

  • Un articol foarte bun È™i într-adevăr ai foarte mare dreptate, însă ai omis un aspect destul de important…o persoană care câștigă 1000-1200 ron/lună, are È™i rată la bancă, are È™i un animal de companie de întreÈ›inut, are de plătit È™i dările către stat, mai plăteÈ™te È™i întreÈ›inerea care pe timpul iernii reprezintă jumătate din acel salariu È™i mai are nevoie să-È™i cumpere È™i de mâncare. Nu mai pun îmbrăcămintea È™i produsele de igienă personală. Cu ce bani să mai meargă la medic? Oricât ar vrea, nu are de unde…

    • N-ai pus bine problema, Roxana. Åži-Å£i explic de ce: ÅŸi dacă mergi la medic, ÅŸi dacă afli răspunsul acasă, pe internet, tot trebuie să plăteÅŸti medicamentele! Dar, diferenÅ£a e că dacă medicul îţi prescrie un tratament, ai cele mai multe ÅŸanse să te însănătoÅŸeÅŸti, plătind doar o sumă.
      Dacă te vei trata tu, acasă, după ce ai citit pe internet, mai mult ca sigur vei greşi ceva şi te va costa dublu tratamentul. Vei trata atât boala iniţială, cât şi complicaţiile produse de auto medicamentaţie.
      Pe internet oricine poate fi doctor. Asta nu înseamnă că trebuie să-i urmezi sfaturile. Mai ales dacă se bat cap în cap cu ceea ce spun medicii reali, ca s-o formulez astfel.
      Şi eu puteam s-o tratez pe Ţiţic de laringită, acum 2 săptămâni când a răcit. Dar riscam să-i înrăutăţesc starea. Aşa că am mers pe mâna veterinarului. 20 de lei nu e mult pentru tratamentul pisicii, zic eu.

  • Cel mai bine este sa ceri parerea unui medic veterinar. Nu zic, sunt bune si informatiile pe care le gasesti pe internet, dar cel mai bine ar fi sa afli parerea unui specialist, a unui om cu studii in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.