respect

Respectul faţă de ceilalţi oameni

respectZilele trecute am fost să mă interesez de fizioterapie. Ajung în spitalul care arăta ca şi cum ar fi trecut prin câteva războaie mondiale şi încă vreo 10 revolte ale talibanilor. Mă aşez pe-un scaun şi aştept să vină tanti doctora. În faţa mea 3 persoane: o pensionară, un nene de vreo 40 de ani şi-un pensionar. Ah, înainte de a ajunge la cabinet, am primit un bilet de ordine de la recepţia spitalului. Aveam numărul 3. Un fleac, mi-am zis. Va merge rapid, în 10 minute am scăpat.

Ştii cum e vorba aceea cu ce-ai gândit tu şi ce-au gândit alţii? Păi, nu prea se potrivesc! Tanti pensionara, deşi stătea la rând, nu avea număr de ordine. După ce-a ajuns doctora la cabinet, ţuşti şi tanti, rapid în picioare, să intre prima.

Nenea de 40 de ani, care avea numărul 2, o întreabă, aşa subtil, că sigur îi era frică să nu-i provoace gura femeii, dacă are numărul 1. Ce crezi că zice tanti?

„Ah, păi n-am luat bilet. Stau şi aştept aici de juma de oră, am fost prima. Oricum intru doar la consultaţie!”.

Bine, zice nenea, şi scoate telefonul să-şi sune şeful, să-l anunţe că întârzie la serviciu. Că tanti pensionară, deşi o avut timp toată ziua să-şi mişte toate cele până la recepţie, n-o binevoit s-o facă. Aşa că s-o băgat în faţa noastră, a celor 3 care ne-am luat bilet şi care tot la consultaţie am venit. De ce ar respecta ceilalţi pacienţi aşteptându-şi rândul?!

Mai trebuie să spun că am stat aproape 40 de minute după femeia care intrase doar la consultaţie?! Să mai zic că mi-o urcat brusc tensiunea când am auzit-o că n-a avut timp să-şi ia număr de ordine pentru că o fost ocupată să aştepte la coada unde numai ea era?!

Şi aici vine treaba cu respectul faţă de cei din jur. Dă-i naibii pe ceilalţi pacienţi, să aştepte după curul tău!

p.s: nu e un post împotriva pensionarilor, în locul femeii putea fi oricine. dar e vorba de un pic de respect pe care îl pretindem, dar pe care nu-l aplicăm atunci când vine rândul nostru.

11 thoughts on “Respectul faţă de ceilalţi oameni

 1. Mortu`

  eu am ce am cu batranii.
  sunt lipsiti de respect o buna parte din ei.
  faptul ca sunt batrani nu inseamna ca trebuie sa ia fata in “mai toate”.
  la mine faza epica e “batranii si decodoarele de cablu” // stau 5 minute sa gaseasca un buton pe telecomanda (meniu) si inca 5 minute sa-l conving sa apese pe OK de pe telecomanda ca nu strica nimic la TV.

  Reply
 2. just me

  Ce ai patit tu la doctor se intampla oriunde, mai ales in policlinicile de stat. Si de obicei batranii aia fac, obisnuiti cu venitul in fata cabinetului si stat la coada, nu mai iau in considerare ca trebuia sa isi ia bilet sau sa isi faca programare. Sau inca o chestie care ma enerveaza, se pun in fata usii si cum se deschide se baga in cabinet. Si da, e frustrant la culme cand tu te grabesti sa ajungi la servici sau la scoala si ei nu au ce face toata ziua dar nu te lasa nici pe tine sa iti faci treaba.
  Si pe langa asta am si alceva impotriva pensionarilor, ei se plictisesc acasa si atunci se plimba cu troleibusul…efectiv se plimba si urla la elevi, studenti ca de ce nu le cedeaza locul. Si nu am ceva cu ei ca se plimba, dar o fac la orele de varf cand merg sau ies copilasii de la scoala.

  Reply
 3. Asztrid

  Cand merg la medic ma inarmez intotdeauna cu rabdare si ceva de citit. Pentru siguranta, nu se stie niciodata…A, si mananc bine inainte, nud e alta dar sunt sanse sa ma enervez si nu vreau sa fac ulcer. Si asta indiferent ca merg la stat sau la privat, ca mai nou au preluat obiceiurile si cei de la privat, degeaba platesti in plus. Ma intreb cat timp ne va trebui sa schimbam mentalitatile acestea, pentru ca eu am patit-o si cu tineri si batrani.

  Reply
  1. just me

   La tineri macar e scuza ca se grabesc, ca intarzie cine stie unde…au figuri, dar sunt mai justificate decat la oamenii in varsta. Eu la privat nu am avut probleme sa imi depasesc programarea, poate doar la dentist, dar acolo e mai explicabil, pentru ca se pot intampla hemoragii sau mai stiu eu ce si doctorul nu poate lucra si atunci se decaleaza programarile. Stiu ca sigur si pe mine m-au injurat pacientii ca am stat pentru o plomba la un dinte mai mult de o ora jumate.

 4. Sirg

  Dupa ce am schimbat locul de munca am experimentat si eu cu adevarat cum este la o clinica privata (unde avem 50% reducere sau gratuitati). Este o diferenta imensa, probabil stii si tu. Eu credeam ca la privat e foarte scump, ceea ce e partial adevarat, dar mai tarziu, cand a avut nevoie si mama de niste consultatii (ea neavand reducere), am facut o comparatie si am realizat ca daca tragi linie, dpdv al banilor nu prea faci economii la stat. Mama s-a dus prima data la stat, si-au batut joc de ea, si apoi s-a dus la privat, diferenta a fost ca a platit 100 de ron si si-a rezolvat problema de la ochi… restul tot atat a costat.

  Cand apelezi la sistemul de stat, pleci cu ideea (gresita) ca esti asigurat si ca totul va fi gratis sau costurile vor fi simbolice (asa cum ai patit tu cu analizele). Dar ulterior, afli ca trebuie sa platesti tot felul de prostii, atentii, spaga, plus umilinta si timpul pierdut.

  La privat esti respectat, de exemplu, la clinica unde merg eu nu intra nimeni fara programare. Apoi, nu dai bani pe spaga sau cadouri, dai bani pe consultatie. Si s-ar putea ca serviciul medical prestat sa fie net superior fata de spitalul de stat, unde te trateaza ca pe vite.

  Reply
  1. lilisor Post author

   De aceea fizioterapia o voi face la o clinică privată. 2 săptămâni cu 4 tratamente în fiecare zi mă costă 200 de lei în total. Prefer să dau nişte bani şi să beneficiez de tratament, decât să stau la cozi, să mă înghesui printre oameni şi să nu rezolv nimic. Cineva-mi povestea că a fost la fizioterapie la spital şi nu a fost mulţumit: multă lume, personal prea obosit şi rezultatele nu s-au văzut. De aceea venise la clinica privată.

  1. Sirg

   pai vezi cat de mult poti schimba catre ideal, este important ca macar scaunul sa fie relabil, ca daca nu ai “sertar” pt tastatura sa iti poti ridica nivelul scaunului atat cat sa iti stea mainile confortabil…
   Sefii tai trebuie sa stie ca ergonomia la locul de munca e un drept, nu un moft, la noi inca se mai incearca tinerea angajatului in ceata, dar codul muncii obliga angajatorul la o gramada de chestii, iar angajatul nu-si prea stie drepturile si inghite tot felul de abuzuri sau neajunsuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.