Transalpina, Poteca Dracului sau Drumul Regelui!

Am rămas oleacă în urmă cu posturile despre ediÅ£ia a 3-a din Redescoperă România, despre locurile văzute, simÅ£ite ÅŸi fascinante din Transilvania. ÃŽn ultima zi am ajuns pe Transalpina, cea mai înaltă ÅŸosea din România. E aÅŸa, cam pe la cota 2.145 metri. Un fleac, mai ales dacă ai rău de înălÅ£ime. Nu-i cazul meu, din fericire. Că ÅŸi aÅŸa sufăr de prea multe „răuri”…

Ca să-Å£i faci o idee: e atât de înaltă Trasalpina, încât atunci când ajungi în Pasul Urdele, unde-i punctul culminant, faci cunoÅŸtinţă cu norii. Efectiv eÅŸti cu capul în nori. Åži e atât de bine, încât zău că-mi doresc să fiu mereu aÅŸa :D. Cum ar zice tanti Björk, It’s Oh So Quiet.

Sigur că mi-am făcut şi poză de piţi acolo, că tot îmi spune Laurenţiu că-s mereu cu capul în nori când îmi uit cheile de la birou acasă, ori când mă împiedic pe stradă pentru că-s prea ocupată să admir clădirile vechi din Oradea.

Şoseaua e asfaltată, deşi încă sunt porţiuni unde se lucrează. Merită să conduci până sus, să vezi hăul care se arată de îndată ce ieşi din maşină. Asta dacă prinzi o zi cu soare, cum am avut noi noroc. Dacă prinzi o zi cu nori mulţi şi întunecaţi, parcă n-aş mai coborî din maşină, dacă aş fi în locul tău.

Citeam despre Transalpina (DN 67C) că ar fi fost dată în folosinţă încă din 1935, de pe vremea lui Carol al II-lea, însă şoseaua a fost asfaltată abia de prin anii 2000, parcă. Dacă ai informaţii mai exacte, te rog să mă corectezi!

Transalpina a fost cunoscută sub numele de Poteca Dracului, apoi Drumul Regelui.

Şi câteva poze pentru posteritate, că cine ştie când mai ajung pe acolo şi cu ce şofer.

Un video de pe Transalpina, la Răzvan

Redescoperă România este un proiect Petrom, împreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

1 thought on “Transalpina, Poteca Dracului sau Drumul Regelui!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.