cum casca o pisica

Cât de departe mergem cu dresajul animalelor?

TheMitsi știe să dea lăbuța, să-mi sară în brațe la comandă (dacă îi dau gustări), știe că dacă-i zic „Ieși!” și „Afară!” trebuie să iasă din cameră (deși în ultima vreme îi e atât de lene să se ridice, încât stă și cârâie pe limba ei, apoi iese). Face aport cu bețele de Chupa-Chups, iar când e ora mesei a învățat că primește mâncare mai repede dacă stă în fund și așteaptă să-i spun „Papă tot!”.

Practic tot ce-am învățat-o pe TheMitsi sunt comenzi de obediență, oricât de ciudat sună treaba asta cu obediența atunci când vine vorba de pisici. Aportul l-a învățat singură, nu știu ce-a motivat-o să aducă bețele. Să înveți o mâță să asculte o comandă presupune multă răbdare și exercițiu constant, dar nu-i un chin pentru animal, mai ales dacă e recompensat cu gustări și atenția ta, ca stăpân. Iar pisica mea e atât de lacomă, încât ar face aproape orice pentru încă o gustare.

Dresajul câinilor de companie

Probabil că dacă aș fi avut un câine l-aș fi învățat mai multe comenzi decât TheMitsi, pentru că e mult mai dispus să-i facă pe plac stăpânului, spre deosebire de o mâță. Cu toate astea nu cred că aș fi dresat câinele să danseze ori să facă gimnastică aerobică doar pentru amuzamentul celor din jur.

Da, câinele e dispus să-ți facă pe plac, să-ți asculte comenzile de lider, dar de aici până la a-i reduce întreaga utilitate de câine la cea de dansator lătrător e un pas uriaș. Tocmai de aceea Asociația Chinologică din UK (Kennel Club), a început să impună măsuri pentru protejarea câinilor de stăpânii zeloși. Oameni care, lăsându-se luați de valul Britain’s Got Talent, au început să-și învețe patrupezii să danseze, să-i îmbrace în tot felul de ținute ciudate, cu singurul scop de a le transforma în animale de show.

OK, televiziunea tâmpește, știm asta deja. Dar să-ți chinui animalul cu o haină incomodă în timp ce dansează în 2 lăbuțe, mi se pare o monstruozitate.

Cât de departe ești dispus(ă) să mergi cu dresajul unui animal?

cum casca o pisica

2 thoughts on “Cât de departe mergem cu dresajul animalelor?

  1. Gabriela Popa

    eu sunt la faza in care “dresez” pisica sa nu ma mai muste din joaca… Stie sa vina cand o chem, sa plece daca o trimit si Invata incet sa nu fie asa “violenta”…. cred ca la asta se va reduce dresajul ei :)).

    Reply
    1. lilisor Post author

      Asta cu dezvățatul mușcatului din joacă funcționează dacă o înveți cu „Auuu!”. De fiecare dată când te mușcă, spui „Auuu!”, retragi mâna și lași pisica în pace, ignorând-o pt 5 minute. În mod normal ar fi învățat de la alți pisoi care-i limita de durere la mușcatul în joacă, dar dacă n-a avut cu cine să se joace, trebuie să-i setezi tu limita. La TheMitsi a funcționat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.