Naţionaliştii lu’ Peşte!

Răsfoind presa am dat peste un articol despre Muntele Semenic. Cum s-a ajuns dintr-o zonă turistică frumoasă într-un rebut al turismului românesc, de ce e mai bine să schiezi în alte părţi decât la Semenic, etc.

Articolul e ok, trage un semnal de alarmă deşi dezvăluirile nu sunt nici pe departe frapante. Se ştie că zona ReşiţaCaransebeş e o zonă industrială care a murit încet-încet.

Mă rog, nu despre chestiuni economice voiam să vă povestesc. M-au enervat comentariile forumiştilor şi încă odată i-am dat dreptate lui Dojo, când spunea că românii nu ştiu să se comporte pe internet (şi nu numai!)

Oamenii ce au comentat articolul respectiv din Evenimentul Zilei, au început să arunce cu noroi unul în altul, aşa cum se întâmplă mereu, fiecare îşi argumenta superioritatea regională.

De ce proverbele, maximele, zicerile sunt luate ad-literam? Oameni buni, dacă se spune că „Banatul e fruncea” nu înseamnă că aşa e. Dobrogeni, moldoveni, olteni, bănăţeni, ardeleni, munteni … toţi sunteţi români!

Contează atât de mult regiunea unde v-aţi născut şi crescut? În Moldova se respiră alt aer? În Ardeal curge apă mai gustoasă? Mai plină de înţelepciune?

De unde atâta naţionalism? De unde atâta ură pentru cei din alte regiuni ale ţării?

Orice pădure are uscăciunile sale dar dacă ele nu ar exista n-am mai putea vedea pădurea, nu? Terminaţi odată cu prostiile! Credeţi că va fi mai bine dacă se va scinda ţara? Credeţi că Oltenia va prospera ca regiune independentă? Pe naiba! Lăsaţi vadismele la o parte şi aduceţi-vă aminte că acum mulţi ani românii au dorit unirea tuturor comitatelor, tărişoarelor şi regatelor într-un întreg numit România!

Asumaţi-vă odată responsabilitatea! Comunismul a murit dar mulţi au rămas la fel de „impotenţi” mental ca pe vremea lui Ceauşescu. De ce muriţi de grija caprei vecinului? Vedeţi-vă de treaba voastră. Ura şi ranchiuna nu aduc nici un beneficiu! Eu una m-am săturat să văd peste tot mesaje naţionaliste pline de ură! M-am săturat să aud ideile unor inapţi, m-am săturat să văd cum aruncaţi vina pe vecin pentru prostia voastră! M-am săturat să tot aud cum vă plângeţi şi cereţi totul mură-n gură dar nu aţi acţiona.

Laşilor!

11 thoughts on “Naţionaliştii lu’ Peşte!

 1. Amerenescu

  Nu confunda internetul cu lumea reală. Pe internet lumea este mult mai agresivă, tocmai pentru că aici domneşte anonimitatea. La adăpostul ei se poate înjura fără nici o restricţie de ordin moral şi fără teama de a ajunge de rîsul comunităţii. Chestia asta nu le este specifică românilor, aici greşeşti şi tu şi Dojo. Cuvîntul “flame” nu a fost inventa de români, ci de americani. Tot acolo poţi să citeşti bătaia de joc la care sînt supuşi pe toate forumurile “ţăranii” lor, aşa-numiţii “rednecks”. Şi în USA există “mîndrie locală”, de exemplu un newyorkez se consideră mai “bun” decît un californian şi viceversa. Şi în Franţa există “competiţie” (cu tot tacîmul de înjurături uneori) între capitala Paris şi Marsilia, al doilea oraş ca mărime al ţării. Aşa şi la români, se mai manifestă din cînd în cînd “regionalismul” agresiv, nu “naţionalismul” aşa cum zici tu. Naţionalismul a dispărut de mult şi a fost înlocuit de internaţionalism (adică de dorinţa de a pleca definitiv în USA, Anglia, Germania, Franţa, Spania, etc.).

  Pe de altă parte dacă s-a întîmplat ceva după 89 a fost manifestarea pe faţă a dispreţului transilvănenilor faţă de regăţeni (numiţi “mitici” de exemplu), deşi s-a văzut că este neîntemeiată. Mulţi politicieni sînt la origine din Transilvania şi se poate spune că sînt la fel de proşti şi de corupţi ca şi cei originari din alte zone. Pe de altă parte Transilvania şi-a pierdut încetul cu încetul mitul de regiune unde toate lucrurile sînt mai frumoase ca în altă parte şi oamenii mai harnici şi mai civilizaţi. Am fost acum cîţiva ani prin Cluj şi am rămas şocat de starea caselor. Case frumoase arhitectonic dar cu mari zone de igrasie la bază şi asta tocmai pe bulevardul principal ? Nu există aşa ceva în Bucureşti şi nu se poate spune că Bucureştiul e un oraş curat. Chiar şi tu ai dat un exemplu din Oradea acum ceva vreme cu o staţie de tramvai unde exista mult gunoi la vedere. Articolul din EVZ tocmai asta arată, faptul că din păcate Transilvania s-a “aliniat” cu celelalte regiuni atunci cînd vine vorba de lipsa de iniţiativă pentru dezvoltarea infrastucturii anumitor regiuni turistice. Însă aşa cum se spunea şi în articol mai există localităţi lîngă Semenic unde oferta turistică este de calitate şi clientul este respectat. Deci o speranţă de îmbunătăţire există.

  P.S. Într-un mesaj anterior spuneai că mi-ai trimis ceva (probabil felicitări de anul nou) prin poşta electronică. Din păcate cred că la tine pe blog am folosit o adresă de la zzum.ro care îmi este inaccesibilă, pentru că serviciul respectiv nu mai e funcţional. Adresa de la Gmail folosită la acest mesaj e însă funcţională. Cred dealtfel că Google o să mă premieze pentru numărul mare de conturi deschise la ei sub diverse identităţi.

  Reply
 2. lilisor Post author

  Prin comentariul tau ai făcut aceeaşi chestie care au făcut-o oamenii aceia de pe forumul EVZ, doar că ai spus-o ceva mai elevat şi stilat!
  Eu chiar m-am săturat de astfel de diferenţieri. Sincer! Mi se pare o tâmpenie să dai cu pumnul în piept că dacă eşti oltean eşti mai bun, dacă eşti bănăţean eşti mai harnic, dacă eşti ardelean eşti mai cumpătat, dacă eşti moldovean eşti om bun … etc. Toţi suntem oameni iar faptul că vii dintr-o altă regiune a ţării nu înseamnă că n-ai fost înzestrat cu aceleaşi caracteristici ca restul cetăţenilor.
  Ce-ar fi să generalizez şi eu şi să afirm că toţi oltenii sunt mincinoşi, proşti şi falşi doar pentru că am avut ghinionul să dau peste 2-3 persoane cu un caracter urât, care se întâmplă să fie olteni?! De ce să pui o etichetă cuiva doar pentru că vine dintr-o altă regiune? E o tâmpenie! Nu-mi pasă că se întâmplă şi la alţii, chiar nu-mi pasă. S-a întâmplat ca cineva să mă eticheteze drept “îngâmfată” şi “fiţoasă” doar pentru că i-am spus că sunt născută în Banat. Nu-mi e ruşine cu originile mele, dar e aberant să generalizezi fără a avea o bază şi argumente solide.
  Sunt dezgustată de astfel de atitudini!

  Reply
 3. poli_obse

  Hai ca toti suntem romani…hai sa dam mana cu mana..oricum..Banatul e plin de olteni,Oltenia de moldoveni,Moldova de munteni si Transilvania si Bihorul de unguri!:))

  Reply
 4. Amerenescu

  Tu nu înţelegi un lucru. Oamenii au nevoie de apartenenţa la ceva, să simtă că fac parte dintr-o echipă. Şi apoi au nevoie să spună că echipa lor e cea mai bună. Vezi conflictele suporterilor Steaua-Dinamo-Rapid (înjurături + bătăi pe stadioane + făcut mişto unii de alţii) duse la extrem care nu sînt altceva decît nişte manifestări asemănătoare cu regionalismele, numai că se întîmplă între persoane din Bucureşti. La fel stau lucrurile cu “conflictul” Ardeal-Regat, cu acuze de ambele părţi în situaţia în care niciuna din ele nu are dreptate. Pe de altă parte moldovenii sînt desconsideraţi atît de ardeleni, cît şi de regăţeni, evident tot din motive inventate sau generalizări duse la extrem. Culmea e că doar ardelenii (transilvănenii, de fapt) şi bucureştenii se bat cu pumnul în piept, restul oamenilor din alte regiuni nu practică acest “sport”. Oltenii nu au reputaţie de proşti, ci de oameni şmecheri şi răutăcioşi (sau mai degrabă certăreţi).

  Există diferenţe între regiuni pe baze culturale, dar care diferenţe încep să se estompeze acum, din păcate în rău. Să ştii că în Bucureşti transilvănenii sînt în general apreciaţi (se exclud politicienii), iar moldovenii dispreţuiţi. Nu e vorba de o atitudine generalizată, dar acolo unde apar scandaluri (inclusiv pe internet) se invocă şi astfel de argumente legate de zona de origine dacă e cazul (şi este de multe ori, Bucureştiul fiind plin de “imigranţi” din alte zone ale ţării).

  În legătură cu tine, depinde şi de contextul în care ai spus că eşti născută în Banat. Poate că interlocutorul a luat-o ca pe o afirmaţie de superioritate morală (fără ca asta să fi fost intenţia ta).

  Dar hai să-ţi dau un exemplu “apropiat” de tine ca să-ţi demonstrez că dispreţul faţă de persoanele din zonele socotite mai “needucate” e bine mersi prezent şi azi şi din păcate este întărit chiar prin intermediul blogurilor. În însemnarea http://www.oradeanul.com/2008/01/08/cfr-si-moldovenii.html se spune că :

  “Exagerez daca spun ca unii ar merita “sa mearga cu marfarul“? Mai stiu unul din cartile de istorie care ducea oameni cu marfarul… si baga o gramada in ele… si nu se distrugeau…”.

  Se deduce uşor că “moldovenii” ar trebui să meargă cu marfarul, nu cu trenul de persoane. Observă generalizarea care se face în mod incorect, pentru că responsabilii pentru murdăria din interiorul trenului respectiv sînt nişte persoane poate originare din Moldova sau poate nu (trenul era Timişoara-Iaşi, nu invers). În orice caz nu se poate generaliza comportamentul lor la toată populaţia ce locuieşte în Moldova, aşa cum nu se poate generaliza comportamentul urît al unor români într-o ţară străină la toată populaţia României.

  Reply
 5. lilisor Post author

  Eu nu înţeleg etichetele astea şi generalizările. Nu sunt destule conflicte între români? E musai să invocăm reglionalitatea atunci când expunem o părere? Chestia asta se învaţă în şcoală. Eram în clasa 1 când un coleg a spus “toţi moldovenii din clasă să moară”, că el “nu-i suportă”. Pe atunci habar nu aveam ce înseamnă asta. Habar nu aveam că românii se împart în diverse categorii regionale. Eu ştiam că acel coleg, moldoveanul, era român, ca şi mine.
  La argumentul cu fotbalul, nu am cum să te contrazic şi asta deoarece eu consider că un om raţional nu se comportă ca animalul la un meci.
  În privinţa Orădeanului, bruta mea mică, ei bine el e pe jumătate moldovean. Se referea la faptul că oamenii ăia dormeau pe jos, sugerând transportul cu marfarele.
  Mă enervează atitudinea unora care atunci când văd la Tv un interviu cu o persoană din Moldova, ascultă accentul şi după câteva secunde omul de la Tv e catalogat drept “moldovean prost”, la fel în cazul celorlalte regiuni. Chiar nu mă interesează argumentul Ardeal – Bucureşti! Mulţi din cei ce folosesc astfel de argumente au învăţat acasă astfel de prostii sau au auzit de la prieteni.
  Cum ar fi să-ţi pun eu ţie etichetă de “bucureştean-vasluian prost” pe motiv că am văzut că ai IP de Bucureşti or something like that! Înţelegi unde bat? Stai flex, nu te-am jignit, nu-mi stă în fire!
  Cei ce cataloghează oamenii după regiunea de baştină nu au scuze! Sunt oameni narrow-minded!

  Reply
 6. Amerenescu

  Asta e natura umană. Etichetele se folosesc cînd lipsesc argumentele, lucru care se vede cel mai bine pe internet. Decît să-i demonstrezi cuiva că greşeşte, e mai uşor să-i spui că orice ar afirma este greşit deoarece “valoarea sa umană” (dedusă din zona de origine) este scăzută. Culmea e că de multe ori trucul ăsta reuşeşte, pentru că sînt mulţi care ei înşişi se socotesc de valoare mai scăzută pentru că nu s-au născut în Bucureşti, Constanţa sau în oraşele mari din Transilvania (Timişoara, Cluj, Braşov). Chestia e valabilă şi pentru români în general, care odată ajunşi în străinătate îşi ascund originea cît pot mai bine, de teamă că percepţia lor de către ceilalţi ar fi afectată negativ.

  Intoleranţa nu se învaţă la şcoală, ci acasă, în familie. Ea se transmite la şcoală şi altora, la fel cum se transmite şi gripa. Unii rezistă şi nu preiau “intoleranţa”, însă cei mai mulţi se vor “îmbolnăvi” de ea.

  Te contrazic în privinţa Orădeanului. Însemnarea lui nu cuprinde nici un fel de urmă de compasiune, iar originea lui pe jumătate moldoveană nu-l salvează de la suspiciunea de intoleranţă faţă de nişte oameni amărîţi. În fapt tocmai originea lui ar fi trebuit să-l facă să nu generalizeze o stare de fapt aruncînd oprobriul asupra unei categorii largi de populaţie.

  Nu mă deranjează să-mi pui nici o etichetă, problema este să demonstrezi că lucrul scris pe ea este adevărat. În caz contrar eu nu-ţi iau în seamă afirmaţia. Dar eu sînt o excepţie, mulţi se atacă la astfel de etichetări şi încep ei înşişi să-i eticheteze pe alţii. E mult mai uşor decît să fie oferite argumente.

  Mai e şi alt lucru. Există oameni cărora le place să se înjure între ei, aşa cum sînt cei care s-au implicat în disputa de la articolul din EVZ. Asta e peste tot pe internet, nu are rost să-ţi faci sînge rău din cauza asta. Şi îţi repet că nu e vorba de ceva specific românesc. Şi la italienii din nord există un dispreţ faţă de cei din sud (vezi chestia cu Liga Nordului, care voia separarea nordului de restul ţării), tot aşa cum la spanioli există diferendele (culturale în principal) între catalani şi restul spaniolilor (catalanii chiar se socotesc o naţiune separată). Chiar şi la englezi scoţienii se socotesc diferiţi şi chiar au autonomie politică (Scoţia este o ţară cu guvernare proprie în anumite domenii, dar nu este independentă).

  Reply
 7. Dani

  Amerenescule, oradeanul se referea la chestia ca oamenii din conducerea CFR-ului ar trebui sa mearga cu marfarul (sa vada si eu cum e) la ce conditii sunt (plin de zapada, tigani samd)..

  @in legatura cu articolul iti zic eu ca nu doar pe internet sunt diferente, lasand fotbalul deoparte (suporterii nostri, adica bucurestenii in general, pe langa ca nu stiu sa sustina o echipa pana la capat mai si “fac” pe huliganii).. am fost de atatea ori in Bucuresti si stiu cum e.. nu mai vreau sa aud de capitala (tot timpul auzind, oai ce accent naspa ai, oai esti din Ardeal, esti ungur samd).. si ungurii din Romania sunt romani din cate stiu eu, deci n-ar fi nici o problema daca as fi de nationalitate maghiara numa ca asa suntem noi, mai repede ne place sa aruncam cu ceva decat sa tinem unul la altul si sa fim romani normali.. asa e cum zice Lili, sunt diferentieri peste tot in Romania dar singurii care o fac parca din ura sunt bucurestenii (existand exceptii).. in rest cu nimeni nu am nimic..

  @in legatura cu americanii.. crede-ma ca sunt mai uniti ca noi si se ajuta unul pe altul mai repede ca noi (nu-i suport dar asta e adevarul).. oare de ce merge asa de bine SUA?

  Reply
 8. Sirg

  Ce polemici faci Lili!

  Numai ca nu’s de acord cu tine pe anumite parti, si sunt mai degraba de acord cu Amerenescu. Numai ca in primul rand vreau sa subliniez ceva si sa ma nuantez in legatura cu zonele si etichetele.

  Nu zic ca e bine sa tot jignesti celelalte regiuni si locuitorii ei, dar din pacate realitatea imediat observabila ne duce pe toti cu ceva bun simt la aceleasi concluzii. Antipatia sau contrastul Transilvania-Regat (mitici) l-as reduce intre zona Banat (Timisoara si poate putin Arad, desi Arad nu inseamna Banat) pentru ca Timisoara se distanteaza cu mult fata de alte orase, mai ales Bucuresti, iar asta nu este meritul romanilor din Timisoara, ci al celorlalte nationalitati, si anume nemtii si maghiarii, care au crescut nivelul de civilizatie din zona, ei fiind mult mai civilizati decat romanii. Apoi, se mai adauga ocupatia Austro-Ungara, care a avut impactul ei, spre deosebire de domniile fanariote s.a. din Regat.
  Sunt niste realitati istorice, si nu doar niste orgolii. Sigur ca exista si mandrie locala, dar asta e realitatea, si nu aveti ce sa faceti, decat sa va purtati si voi care caraiti catre vest, mai civilizat. Sigur ca exista uscaturi peste tot, si oameni fini in orice oras, dar ideea e ca numarul lor la 100 de persoane este mai mic in Bucuresti decat in Timisoara sau alte zone mai de la vest.
  Legat de moldoveni si olteni, starea mizerabila in care se afla zonele lor vorbesc de la sine, iar trenurile cu care circula de asemenea (asta legat de ce zicea Oradeanul). NU i-as numi cu compasiune “amarati”, ci mai degraba lenesi si inapoiati. Poti numi oameni harnici o famile pt care toata “agoniseala de o viata” inseamna o coliba din chirpici lasata de parinti in care intra apa in fiecare an? Oare de ce casele taranesti din vestul Romaniei sunt din caramida si au 2-3 anexe?

  Problema romanilor e ca ei nu au nici un fel de mandrie locala sau nationala, fiind “internatinalisti” si nu nationalisti, si de asta peste tot unde se duc sunt dezbinati si se fura unii pe altii, in loc sa aibe comunitati solide si bine reprezentate.

  Problema Bucurestiului este ca are o groaza de oameni veniti de peste tot, mai ales de unde este saracie dar si putina minte, si de asta se vede atata mizerie si scandal. Chestie care se intampla si in Timisoara, fiind plin de olteni si moldoveni, care de ex, isi sterg picioarele de scanul tapitat din tramvai sau taie bancile, etc etc. Argumentul cum ca si politicenii din Ardeal sunt corupti este f slab si irelevant, deoarece la noi 99% din clasa politica e formata din canalii.

  Si ca incheiere – stii de ce exista antipatia asta, care e motivul real? Pentru ca din comunism incoace, judetele din vest erau mai performante (ex Timis, care avea Comtimul, gaze, industrie, etc) si toti banii se duceau la Bucuresti, de unde se imparteau mai departe catre Moldova. La fel este si acum, pt ca toti banii se duc la Bucuresti, care da finantari zero pt Banat, Ardeal, etc.. In Moldova s-au construit sosele si infrastructura cu banii judetelor din Transilvania, iar Timisoara de ex, asteapta de 10 ani banii de la guvern pt inelul de centura, iar Lugojul se chinuie de la revolutie cu pasajul peste calea ferata, pt ca nu vin fonduri de la Buc. Normal ca ne antipatic Bucurestiul.

  Reply
 9. lilisor Post author

  Pasajul de la Lugoj e alta poveste! Daca s-ar fi dorit cu adevarat, s-ar fi facut deja. La fel, in Oradea nu exista gaz metan, abia de vreo 2 ani s-a optat pentru introducerea gazului metan si bineinteles ca nu oricine isi permite. In schimb casele din zona Ciuperca s-au inmultit iar Ciuperca a ramas efectiv in paragina.
  Peste tot sunt interese sus puse. Uite, Oradea mi se pare un oras slab dezvoltat desi are potential. Sau poate mi se pare mie, ca e la mijloc intre Cluj si Timisoara.
  Inca odata, mi se pare o tampenie ocara asta! Iti dai seama ca vorbele alea de pe forumuri nu sunt citite numai de adulti, sunt citite si de copii care invata ura fata de cei din alte regiuni?! Ceea ce e o tampenie. Repet, eu chiar nu stiam care e diferenta dintre mine si colegul moldovean. Abia dupa ce am terminat liceul si am ajuns sa interactionez cu diversi oameni am vazut diferentele dar asta nu inseamna ca generalizez.
  Stii bine Gheorghe, iti povesteam de oltenii cu care stateam in chirie. Ei bine, aia au fost niste exemple cat se poate de proaste, asta nu inseamna ca le pun eticheta de “mincinosi”, “parveniti” tuturor oltenilor pe care ii intalnesc! Cel putin nu pana la proba contrarie!
  La faza cu etichetarea ptr ca sunt nascuta in Banat, replica a venit dupa ce cineva m-a intrebat cum de nu stiu satele si strazile din Bihor. Eram de vreo 2-3 luni in Oradea, lucram ca si casiera si chiar habar nu aveam unde e Cihei sau Cordau.
  Of,Of, mult mai scrieti fratilor!

  Reply
 10. Sirg

  Pentru pasajul din Lugoj nu sunt bani, pt ca nu vin destui de la guvern, fiind nu stiu ce finantare, si am vazut cum se lucra la el, pt a trec pe langa el mult mai des decat tine 😛

  Stii, problema e ca antipatiile astea sunt istorice si din mai multe motive, unele zone sunt mai defavorizate decat altele cand e vorba de impartirea banilor. Motivele sunt mai ales politice.

  Cat despre faima proasta pe care o au oltenii, moldovenii samd, cativa olteni si moldoveni de bun simt nu pot schimba realitatea. Nu prea am auzit bancuri cu banateni, si nici sa aibe faima proasta pe undeva. Numai ca nu sunt de acord cu instigarile si asa mai departe, dar cand vad olteni sau moldoveni vandalizand ceva ce a fost facut de curand frumos si curat, nu pot sa nu zic ca sunt un neam prost. Moldovenii pe care ii canta Creanga, sau oltenii lui Preda au murit de mult din pacate!

  Si nu poti sa nu generalizezi cand e vorba de lucruri rele… vrand nevrand generalizezi.. si duh.. nu suntem idioti.. normal ca exista si exceptii, dar ce conteaza exceptiile? Cu ce schimba ele realitatea pe care toata lumea o vede si o cunoaste?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.