Criminal Minds – FBI Profilers

Ador filmele şi serialele poliţiste/psihologice. CSI, NCIS, Fracture, The Red Dragon,Tăcerea Mieilor (mda, am o pasiune pt. Anthony Hopkins :D) îmi vin în minte când cineva mă întreabă ce filme îmi plac.

criminal minds

În ultimele 3 săptămâni am devenit fani Criminal Minds (Minţi Criminale). Îmi plac la nebunie personajele, felul în care se desfăşoară acţiunea şi cât de complexă e mintea umană.

Criminal Minds e un serial despre o echipă de “profilers“, o divizie specială a FBI, care încearcă să descopere ÅŸi să prindă criminalii în serie prin realizarea profilului. Prin prisma victimelor, a felului în care au fost ucise, torturate sau nu ÅŸi aruncate ori ascunse, se determină un profil al nebunului.

Echipa de profilers are de-a face cu minţi bolnave, minţi criminale care ucid şi torturează fără nici un pic de milă, oameni nevinovaţi care au avut ghinionul de a se potrivi unui tipar.

Acum un an am citit o carte despre cei mai prolifici ÅŸi nemiloÅŸi criminali în serie din ultimele secole. Cei mai mari psihopaÅ£i erau … barbaÅ£i. Majoritatea aveau la bază frustrări sexuale.
În România au existat câţiva criminali în serie, printre care Văduva Neagră sau Vera Renczi, un Măcelar din Iasi (Vasile Tcaciuc) şi Ion Ramaru.

Personajele preferate din Criminal Minds:

  • Aaron Hotchner –interpretat de Thomas Gibson.Thomas Gibson

E şeful echipei de FBI profilers. Se prezintă evoluţia personală a personajului: de la tătic fericit la bărbat divorţat, devotat meseriei sale. Atât de dedicat încât analizează pe oricine îi iese în cale. Mi-a plăcut mult în episodul Tabula Rasa, sez.3, când îl lasă cu gura căscată pe un avocat ce încearcă să demonstreze în faţa unui juriu că meseria agentului e de rahat.

  • Jason Gideon – interpretat de Mandel Bruce “Mandy” Patinkin.Mandel Bruce Mandy Patinkin

Era unul dintre preferaÅ£ii mei. Spun “era” pentru că a plecat după al doilea sezon. Agentul Gideon, împreună cu Dr. Reid, erau geniile echipei. Jason era cel care cunoÅŸtea mai bine comportamentul uman, vedea emoÅ£iile din spatele crimei. ÃŽn realitate, Mandy e evreu, a trecut prin două operaÅ£ii de transplant de cornee ÅŸi un cancer de prostată. E un luptător ÅŸi un actor convingător, chiar charismatic.

  • Spencer Reid – interpretat de Matthew Gray Gubler.matthew gray gubler

Spencer e za geek. E geniul echipei. Åži personajul meu preferat. I know, I’m a sucker for geeks! Născut în 1980, tânărul Matthew îşi doreÅŸte mult să facă filme aÅŸa că a filmat Matthew Gray Gubler: the Unauthorized Documentary, în care parodiază comportamentul vedetelor de Hollywood pe platourile de la Criminal Minds. Dr. Reid, aÅŸa cum e prezentat peste tot, e cel mai tânăr membru al echipei ÅŸi omul care ÅŸtie tot, de la poeme vechi de câteva secole, la comportamentul uman în situaÅ£ii extreme.

  • Derek Morgan – interpretat de Shemar Franklin Mooreshemar moore

Singurul membru de culoare al echipei, Derek e un munte de om care sparge uşi, sare pe criminali înainte ca aceştia să apuce să ucidă victimele etc. E cel care salvează ziua acţionând. E un actor de seriale, l-aţi mai văzut în Tânăr şi Neliniştit. La cei 39 de ani ai săi, arată de 25! Prima limbă pe care a învăţat-o a fost daneza. A studiat limba engleză începând cu vârsta de 5 ani.

  • JJ Jareau – interpretată de “A.J.” Cookaj cook

E blonda specialistă în comunicare. JJ e cea care se ocupă de relaţiile cu presa, de anunţarea familiilor îndoliate, practic de tot ceea ce înseamnă diplomaţie şi comunicare în echipa de profilers FBI. Crede cu devotament în ideologia mormonă şi până acum şi-a ales doar roluri care nu au intrat în conflict cu religia sa. De unde şi puţinele filme în care a apărut până acum.

  • Penelope Garcia – interpretată de Kirsten VangsnessKirsten Vangsness

Baby Girl, Sugar Girl sau Sweetie sunt doar câteva dintre poreclele pe care le-a primit tehniciana Garcia. Ea e geniul din spatele monitoarelor, singura care ştie la ce doctor au fost victimele, ce maşină are criminalul şi ce număr la pantof poartă potenţialele victime. Garcia e cea de care nici o informaţie digitală nu poate fi ascunsă.

7 thoughts on “Criminal Minds – FBI Profilers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.