Lakeview Terrace, Defiance, Body of Lies

Lakeview Terrace – o drama de cartier, aÅŸ putea spune. Samuel L. Jackson joacă bine ÅŸi în roluri negative. El e un poliÅ£ist pentru care grija de a păstra cartierul un mediu sănătos pentru creÅŸterea celor 2 copii devine o obsesie. Atât de obsedant încât îşi hărÅ£uieÅŸte noii vecini mutaÅ£i în casa de lângă.

Ce m-a enervat: iniţial Samuel a crezut că tatăl vecinei sale e amantul său în vârstă, dat fiind că amândoi sunt negri dar când realizează că de fapt vecinii lui sunt un cuplu interrasial (el alb, ea afro-americană), parcă i se aprinde un beculeţ de indignare. Adică, e ok să aibă un boşorog drept soţ dar nu un alb! Mă rog, unele lucruri sunt mai mult decât previzibile dar e un film reuşit. Până acum n-am dat importanţă dar Samuel L. Jackson e un munte de om! Pe lângă vecină arată ca o gorilă!

Defiance – superb! Dacă ai văzut Lista lui Schindler cu siguranţă îţi va plăcea ÅŸi Defiance. E povestea a 4 fraÅ£i care ajung să scape de moartea din lagăr 1200 de evrei. AcÅ£iunea filmului începe în 1941 în Polonia ocupată de naziÅŸti, atunci când evreii erau vânaÅ£i ca iepurii. Cei 4 fraÅ£i Bielski se ascund în pădure, încercând să scape de germani. Lor li se alătura pe parcurs mulÅ£i alÅ£i evrei care au reuÅŸit să scape cu viaţă din calea naziÅŸtilor. ÃŽn pădure o iau de la capăt, îşi construiesc mici căbănuÅ£e cât să nu îngheÅ£e de frigul năprasnic al iernii. E interesant de observat cât de uniÅ£i în suferinţă au fost oamenii aceia. Filmul e foarte bine realizat, deÅŸi uneori Daniel Craig mai scapă accentul său de britanic.  Am căutat cartea lui Nechama Tec, Defiance: The Bielski Partisans, dar încă nu a apărut în România. Cel puÅ£in nu în ediÅ£iile online ale librăriilor. Dacă ÅŸtie cineva unde pot găsi cartea, vă rog să-mi lăsaÅ£i un comentariu. Da, Amazon iese din calcul. Acolo cartea e 11 dolari dar transportul vreo 30 aÅŸa că n-are rost!

Body of Lies – după Blood Diamond, Leo di Caprio joacă tot mai bine. Până la Blood Diamond pentru mine Leo era doar un alt actor de duzină, un drăgălaÅŸ cu ochii albaÅŸtri. ÃŽn Body of Lies Leonardo joacă alături de Russell Crowe (unul dintre actorii mei preferaÅ£i) ÅŸi Mark Strong care seamănă foarte bine cu Andy Garcia. AcÅ£iunea filmului are loc în ţările arabe (Iran, Irak, Palestina parcă, Iordania etc). Evident, filmul dezbate problema atentatorilor arabi, a credinÅ£ei dusă la extrem, a torturii ÅŸi uciderii oamenilor nevinovaÅ£i în numele unei credinÅ£e prost interpretate. Adică, aÅŸa văd eu lucrurile. Oricum filmul e înÅ£esat de intrigi. Merită vizionat.

2 thoughts on “Lakeview Terrace, Defiance, Body of Lies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.