Gata treaba, să vină moşul!

E primul Crăciun pe care îl petrecem doar noi doi. Bine, e şi primul Crăciun cu pisica, ceea ce înseamnă că sărbătorile astea-s de 2 ori mai amuzante.

Azi, în Ajun, am plecat la serviciu cu gândul că oricum masa îmbelşugată de Crăciun e un mit. N-aş fi crezut că voi termina totul în doar 6 ore! Curăţenie, haine spălate, cumpărături făcute şi 3 feluri de mâncare! Mă şi imaginam cumpărând pateu şi brânză de burduf pentru cină.

După 6 ore de trebăluit prin bucătărie, frecat podele în cameră şi dezinfectat (pentru a nu ştiu câta oară săptămâna asta) baia şi balconul, mă declar fericită şi liniştită: Crăciunul poate veni.

Nu sunt o persoană care ţine la tradiţii (totuşi, mi-ar fi plăcut să văd dubaşii din Româneşti şi întrecerea „caprelor” de la mănăstire), dar nu-mi place să ştiu că 2 zile magazinele vor fi închise, iar eu n-am nimic de mâncare decât zacusca lui mami şi un boţ de slănină.

Iar Crăciunul parcă nu e la fel fără sarmale cu varză murată! E, poate, singura tradiţie la care ţin! Aşa că după ce mi-am verificat portofelul, am purces la cumpărături în piaţă. Am avut noroc să găsesc pastă de ardei făcută de vreo gospodină pricepută, pastă cum nu găseşti în comerţ şi care dă o aromă extraordinară mâncărurilor. Unde mai pui că e fără E-uri, conservanţi şi alte substanţe mai mult sau mai puţin sănătoase.

Am dat vreo 30 de lei numai pe murături. În piaţa Rogerius e o doamnă care vinde nişte murături dumnezeieşti. Le-aş mânca la micul dejun, prânz, cină şi desert!

Până la urmă am făcut sarmale, vreo 30 de bucăţi, un pui la cuptor umplut cu gutui, morcov şi pătrunjel şi supă de pui pe nişte spate de pui plin de grăsime. Am pregătit şi pentru zilele următoare nişte şniţele şi pulpe, puse la frigider în zemuri şi sucuri specifice.

Bradul nostru nu e chiar brad, e ceva pin … în ghiveci! E Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii. După Crăciun, îl mutăm în balcon pentru a se obişnui cu temperatura de afară şi apoi îl vom da cuiva care are unde să-l planteze. E tare frumos aşa verde şi-ar fi păcat să se usuce într-un ghiveci mic la noi în apartament. Şi aşa pisica dă târcoale dulapului unde l-am pus, miorlăind nemulţumită!

Sărbători fericite să aveţi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.