Iarăşi fugărim şi înjurăm câinii maidanezi

caini fara stapanDeşi multe asociaţii se zbat de ani de zile pentru legea care obligă toţi proprietarii de câini să-şi sterilizeze/castreze animalele dacă nu sunt folosite la monte (cum e cazul crescătorilor autorizaţi), parlamentarii nu vor să aprobe legea dacă nu le iese ceva. Mai bine dorm în plen! (mă refer la OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan ce prevede obligativitatea construirii de adaposturi pentru caini, pisici si animale mari, Sterilizarea si Returnarea animalelor fara stapan, identificarea, inregistrarea, sterilizarea animalelor cu stapan.)

Proiectul legislativ a fost adoptat in unanimitate de catre Senatul Romaniei in decembrie 2007, insa de atunci este “blocat” la Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor, iar motivatia oficiala este ca “exista alte urgente”. – AsociaÅ£ia Robi

Deh, problema nu e problemă decât atunci când apare un caz precum cel al doamnei care a murit în urma muÅŸcăturilor de câine. Atunci devine un caz de maxim interes naÅ£ional, atunci se porneÅŸte lupta împotriva nemernicilor de câini maidanezi care s-au înmulÅ£it ca neruÅŸinaÅ£ii. Până atunci nu! Lasă-i Dom’le-n pace că nu-s o problemă, se ocupă unii ÅŸi alÅ£ii care nu-s cu toate doagele, zic vocile (nu cele din capul meu!).

Da, iarăşi s-a pornit isteria naţională cu uciderea câinilor maidanezi. Să-i nenorocim pentru că nu mai putem trăi de ei.

Dar totuşi, de ce sunt atât de mulţi câini maidanezi în România?

Nu cumva din cauza stăpânilor iresponsabili care-şi lasă câinii să se înmulţească fără număr, aruncând puii în stradă când n-au ce face cu ei? Nu cumva din cauza ţăranilor care aduc animalele la marginea oraşelor, pentru că nu vor să-şi sterilizeze căţelele? Pentru că aşa e acum în Oradea.

După ce asociaţia SOS Dogs a fost dată ca model de urmat (Oradea fiind oraşul cu cei mai puţini maidanezi, în comparaţie cu alte oraşe la fel de mari), au început să vină oamenii din oraşele şi comunele învecinate să arunce câinii la marginea oraşului. Că doară orădenii îi au pe ăia de la SOS Dogs să le cureţe oraşul de maidanezi, nu? În Oradea a funcţionat foarte bine tehnica de sterilizare şi replasare a patrupedelor, de ce n-ar funcţiona peste tot în România?

Sunt o mulţime de voci care susţin uciderea câinilor fără stăpân. Dar asta nu va rezolva problema decât pentru moment. Şi ştii de ce? Pentru că atâta vreme cât românii nu se învaţă să nu-şi mai lase animalele să se înmulţească fără număr, câinii vagabonzi vor exista mereu. După ce scandalul se va fi stins iar autorităţile vor pretinde că vor avea problema sub control, câinii maidanezi vor rămâne în grija aceloraşi persoane care strâng ban cu ban pentru a le asigura un trai mai bun, ferit de străzile aglomerate.

Gândeşte-te că doar câţiva voluntari de la câteva ONG-uri nu pot steriliza şi plasa toţi câinii din Bucureşti în câteva săptămâni. Iar dacă primăriile nu sprijină adăposturile, vor mai exista cazuri de oameni muşcaţi şi atacaţi.

E uşor să dai vina pe câinii care sunt programaţi să se reproducă, decât să vezi cât de nemernic e omul care se preface că-i iubeşte şi-i lasă în plata Domnului să facă serii de pui după fiecare estru.

E uşor să spui că-s răi câinii şi omoară, sunt nişte sălbatici şi javre care muşcă oamenii, decât să-l tragi la răspundere pe ăia de au lăsat treaba asta să se întâmple.

foto: flickr.com/ressaure

13 thoughts on “Iarăşi fugărim ÅŸi înjurăm câinii maidanezi

  • Ma infurie attudinea oamenilor care vin in astfel de situatii si spun: hai, voi, cei iubitori de animale, unde sunteti acum, cand sunt probleme cu animalele pe care spuneti ca le iubiti atat? Haideti si rezolvati problema. Insa rebuie sa fii constient ca o mana de oameni nu poate face minuni; ne luptam cu morile de vant aata timp cat o multime de oameni abandoneaza pui sau chiar caini maturi pe strazi fara nici o remuscare.
    Cu toate acestea, observ cu mare satisfactie ca in Oradea o mare parte din oameni ii hranesc pe cei ai nimanui, nu la fel cum aflu ca fac cei din alte zone al tarii. Si vrem sa ne numim oameni…

    • Hrănind câinii maidanezi, fără să-i castrezi/sterilizezi ÅŸi vaccinezi, încurajezi să dezvolÅ£i o haită pe lângă casa ta. Pentru că acolo unde-i loc să mănânce un cuÅ£u, e loc ÅŸi de altul. De aceea omul care-i vrea binele animalului îl va ajuta să-i fie bine pe termen lung, nu prin a-i arunca niÅŸte oase de la fereastră.

  • Eu unul le-as da stricnina la toti. N-ai zgarda? Ia aci niste budinca de stricnina. Mai latra noaptea dup-aia daca poti. Am la bloc bvreo 8-9 caini care latra non-stop si ataca tot ce-i biciclist. Primaria nu face nimic cu ei.

    • Primăria nu are ce le face, sună la SOS Dogs să-i ridice 🙂 Dacă acei câini ar fi fost castraÅ£i, n-ar fi fost acum 8-9 câini la bloc, ci doar vreo 2 care ar fi fost mai blânzi după castrare/sterilizare. 1-2 câini la bloc nu reprezintă o ameninÅ£are, mai ales dacă nu atacă decât Å£iganii 😀 . AÅŸa e la noi la bloc. LaurenÅ£iu vine pe bicicletă până-n faÅ£a blocului ÅŸi câinii maidanezi, cei 3 apărători ai zonei, nu-i au treaba. ÃŽnsă îşi ies din pepeni când trec Å£iganii pe stradă.

    • @Cypress: Sper sa crapi tu otravit cu strictina cretinule…daca atata de duce mintea in a rezolva problema asta ai IQ unei kkt din mijlocul drumului…banuiesc ca si copiii ti-i cresti ca pe niste dobitoci ignoranti lipsiti de gandire in perspectiva… eu zic ca si oamenii ca tine trebuie castrati sa nu se mai inmulteasca, nu numai cainii

  • Haite de caini in Oradea nu prea exista datorita SOS Dogs care ii sterilizeaza chiar daca le da drumul apoi tot in strada pentru ca a-i inchide pe absolut toti intr-un adapost si a-i hrani reprezinta niste chletuieli enorme. Nu la fel este insa in Bucuresti de exemplu. Aceste haite apar si ca urmare a comportamentului oamenilor fata de acesti caini: acolo unde sunt tratati…omeneste si nu cu bata si piciorul, si caini se comporta ca atare.
    Tocmai azi am dat peste imaginile de pe acest site: e vorba de un grup de germani care viziteaza toate castelele au ruinele din Romania. Uitati-va cum ii intampina “haita”de caini desi nu i-au vazut niciodata, nu ii cunosc:
    http://www.rumaenienburgen.com/rowi2010-tag4.htm

    • Nu exista haite de caine in Oradea? Ma faci sa rad… vrei sa-ti spun cateva locatii? (Nu asteptep raspusnsul tau. :)) Hai in Nufaru, du-te in Velenta, dar mai pe seara si daca cumva nu vezi haitele de caini vagabonzi trebuie sa-ti faci un control oftalmologic. Aaa, nu sunt asa multe ca in Bucuresti – e adevarat; ar fi absurd sa concuram cu mult “iubita” capitala.

    • Radu: Velenta e periferie, e un cartier unde predomina locuitorii de culoare. Nu e de mirare ca-s o multime de caini. Cum spuneam in articol, la periferie se aduc o multime de caini din zonele limitrofe. Doar nu i-or arunca taman in centrul orasului, in miezul zilei 🙂 Nufarul la fel, e mai la marginea orasului, mai ales partea spre statia de autobuze. Si totusi in Nufarul nu-s atatia caini cati am vazut pe o strada centrala in Bucuresti, asta ca sa fac o comparatie deplasata.

    • Ziua, si pentru un grup mare, ciinii au alt comportament. Dar ia sa se fi ratacit pe-acolo noaptea vreun neamtz izolat…

  • Ma refeream aici la haite de caini agresivi (totusi, am raspuns!); referitor la Nufarul vreau sa iti spun ca am locuit cativa ani acolo si da, stiu ca exista multi caini vagabonzi pe acolo dar lumea ii hraneste, ii ingrijeste, si cainii de acolo nu sunt agresivi nici pe departe.

    • Cand te duc intr-un tur prin “noul” Nufaru’? 🙂
      Eutanasierea cainilor fara stapan e singura sansa sa scapam de aceasta “plaga”!

  • Acum este mult prea tirziu sa-i tragi la raspundere pe cei care au abandonat ciinii, iar fenomenul a depasit orice limita coerenta, devenind un adevarat pericol national. Dupa ce se extermina toate haitele de catre armata, abea atunci vei putea sa aplici vreo solutie valabila pentru ciinii abandonati de stapini, azi pur si simplu nu ai cum.
    Maidanezii adultzi ii ucid si-i maninca pe catzelusii nascutzi pe strada, care ar merita sa fie salvati, dresati si replasati. A-i lasa liberi pe acesti adultzi salbatici inseamna sa-i condamni la moarte pe catzelusi. Unde-i dragostea de ciini ??!
    Dulaii maidanezi nu pot fi plasatzi, nu pot fi dresatzi, iar castrarea este o operatzie umilitoare si periculoasa, iar stringerea totala in adaposturi este imposibila din cauza numarului imens.
    Iar numarul agresiunilor este imens, si mortzii se apropie de zece, in douazeci de ani.
    NU SE MAI POATE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.