Nu mai faceţi poze cu blitz în săli de spectacole!

Niciodată nu mi-a plăcut să apar în poze. Nu-s fotogenică, n-am o figură memorabilă, sunt o persoană care se pierde uşor în mulţime. Şi-s tare mulţumită cu asta. Plus că de fiecare dată când cineva-mi făcea poză, folosea blitz-ul. Având ochii sensibili la lumina puternică, apăream în fotografii cu ochii închişi sau lăcrimând.

De câteva luni bune folosesc un 400D pentru poze, cu un obiectiv pe care-l ador: 50mm. E luminos şi-mi permite să fac poze bune şi fără să stresez audienţa cu blitz-ul, pe care încerc să-l folosesc pe cât de puţin posibil. La Toamna Orădeană cele mai bune imagini mi-au ieşit fără să fi deschis blitz-ul aparatului. Da, nu-s opere de artă şi nu asta urmăresc. Sunt poze pe care le pot folosi pe blog. Dacă aş avea licenţă şi-aş şti să lucrez cu Photoshop poate că ar ieşi nişte fotografii decente. Dar aşa, pentru un site sau blog, chiar print, sunt ok. Altfel nu-mi explic de ce anumite ziare locale ar folosi imaginile mele în paginile lor fără acordul meu, fireşte!

Dar să trec la subiect: cel mai mult urăsc atunci când sunt la un spectacol/conferinţă/curs şi vin câţiva fotografi cu ditamai aparatele şi sculele. Şi fac poze în sală cu blitzul! De parcă întreaga lor carieră ar atârna de acele poze, de parcă lumea s-ar sfârşi dacă ei nu s-ar băga în faţa celor ce au plătit să ajungă la evenimente, de parcă tot talentul lor stă în amărâtul ăla de blitz.

Ieri, la 11even au fost 2 persoane cu aparate foto pe care, dacă aş fi fost organizator, le-aş fi scos din sală în primele 5 minute. Nu cred că au realizat că enervau spectatorii şi prezentatorii! Arta fotografică nu se face în sala unei conferinţe!

Învăţaţi să vă setaţi aparatele foto şi nu mai stresaţi publicul şi oamenii de pe scenă. Mi-au lăcrimat ochii-ntr-o veselie la conferinţă din cauza blitz-urilor care, culmea, tot în ochii mei băteau.

Înţeleg nevoia luminii orbitoare în cluburi, unde-i întuneric. Dar în sălile unde există reflectoare şi lumini bune, nu văd rostul blitz-ului.

Io întreb aproape întotdeauna oamenii dacă vor să fie pozaţi, iar dacă nu vor ca imaginile lor să apară pe internet, le trimit prin e-mail. Mi se pare o nesimţire să fotografiezi un om care nu vrea să apară în imagini, să-i bagi blitz-ul în ochi şi-apoi să-i pui poza online, spre amuzamentul tuturor.

3 thoughts on “Nu mai faceÅ£i poze cu blitz în săli de spectacole!

  • Pingback: 14 noiembrie 2011
  • depinde acum de scopul fotografului: poate e trimis de vreun ziar… BliÈ›ul ajută mult atunci când te afli într-un spaÈ›iu necorespunzător iluminat. plus că dacă ai un teleobiectiv, inevitabil diafragma va fi mai închisă, aÈ™a că trebuie suplimentată sursa de lumină…

    nu neg, bliÈ›urile pot fi foarte deranjante, dar își au utilitatea lor 🙂

  • Obiectivul tau de 50mm este luminos datorita f-number mic. Probabil ai f1.8 sau f1.4 .
    La acelasi f-number, un obiectiv de 10mm sau de 100mm va fi la fel de luminos.
    Ca sa-ti dau un exemplu, obiectivele standard care vin pe aparatele foto (cele 18-55mm) au f-number minim 3.6. Asta inseamna de 2 ori mai mare decat 1.8 care inseamna ca lentila aceea este de 4 ori mai putin luminoasa.
    Dupa acceasi idee, lentila de 50mm f 1.4 este de 6.6 ori mai luminoasa decat lentila de kit cu f 3.6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.