frunzulite inghetate

Poze de iarnă cu frunze îngheţate

Şi ce dacă suntem în decembrie? În Oradea plouă! Noaptea sunt vreo 5-6 grade Celsius, ziua sunt vreo 12. Adică e cald pentru luna asta, ceea ce înseamnă că e vreme de ieşit la pozat. Dacă n-ar fi cerul atât de întunecat!

Pozele din galerie sunt de joi, 1 decembrie, când începuse să ningă prin Oradea şi prin Ungaria, unde-am şi ieşit la o “şedinţă foto” scurtă. Frig năprasnic, ceaţă, lapoviţă şi ninsoare, iar umezeala din aer mi-a dat senzaţia de brain freeze de îndată ce-am ieşit de la căldură. Sigur, nu e nimic spectaculos la pozele de mai jos, sunt doar imagini cu frunze îngheţate, oricine le poate face. Însă pentru mine reprezintă o nouă lecţie şi un nou mod de a învăţa setările unui aparat dăştept.

Sunt făcute cu un Canon 400D cu obiectiv 50mm 1.8, cu ISO am variat între 400 şi 800 (am tot schimbat în funcţie de cum cădea puţina lumină), iar white balance era setat pe shade sau cloudy (m-am jucat cu ambele, să văd diferenţa). Era o ceaţă de nu vedeai la 100 de metri în faţă. La alte setări nu mă bag momentan, cel puţin nu până nu-mi sunt clare cele de bază.

Pozele nu-s prelucrate în Photoshop, le-am dat prin XNConvert şi am setat auto balance şi auto contrast. Că mai multe nu ştiu să fac, iar progrămelul ăsta e gratuit. 🙂 Pentru că nici mie nu mi-ar conveni dacă cineva mi-ar folosi munca fără să-mi ceară acordul, nici eu nu folosesc programe pentru care nu am licenţă. Asta înseamnă că nici nu le pot prelucra, dar având în vedere că nu-s fotograf de meserie şi nu trăiesc din asta, nu mă deranjează faptul că nu-s cele mai reuşite imagini.

Sunt deschisă la sugestii despre cum mai pot seta aparatul în funcţie de lumină şi obiectul imaginii. Dar băbeşte, că nu-s geniu!

6 thoughts on “Poze de iarnă cu frunze îngheţate

 1. iatcu

  Ma pornisem a te comenta acum ceva ore si am inchis fara sa vreau pagina, pierzind textul.
  Sper sa pot rescrie la fel de bine ce incepusem.
  Unu la mînă: folosești un obiectiv foarte luminos (f/1.4). Ciudat e ca nu separi obiectul focalizat de fundal mult mai mult.
  Incearca si asa: prioritatea pe diafragma (Av) la o cifra minima, un ISO de maxim 400 daca-i ceata groasa si mai mic daca-s doar nori (pozele cred ca-s facute intre orele 14-16), white balansul pe cloudy, focalizare manuala pe un singur punct (AF point …), scoate blitzul, opreste-ti respiratia cind declansezi si BUTON!

  Reply
  1. lilisor Post author

   Obiectivul e f/1.8. Nu ştiu prea multe despre cum să separ, setări etc. Ştiu de unde să modific ISO şi white balance. Nu prea folosesc blitz-ul, deşi în exterior poate n-ar strica să-l deschid mai des.
   Aia cu diafragma nu ştiu s-o setez, nu înţeleg ce face, ce rol are etc. Şi dacă nu înţeleg principiul de funcţionare, nu mă bag la setări. Mai ales dacă-s pe fugă şi doar într-o bluză subţire când afară-s minut 5 grade. Dar e vreme să învăţ.

   Merci de sfaturi 🙂 Prind bine.

 2. Pingback: 5 motive pentru care merită să cumperi un obiectiv de 50mm | Lilişor.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.