5 motive pentru care merită să cumperi un obiectiv 50mm

Cum spuneam şi-ntr-un post din decembrie, de câteva luni mă joc c-un Canon 400D cu un obiectiv de 50mm (al meu e f/1.8, e ceva mai ieftin).  Sigur că are avantaje şi dezavantaje, ca orice obiect. Cred că-mi place atât de mult pentru că-mi aminteşte de un aparat foto pe care l-am primit când am împlinit 16 ani. Nu mai ştiu ce marcă era, l-am lăsat acasă la părinţi. Ştiu doar că strângeam banii de alocaţie ca să cumpăr filme şi să duc poze la developat. Pentru un elev care nu primea bani de prânz în fiecare zi, era o avere să developezi 36 de poze. Şi trebuia să ai grijă ce imagini faci, să nu-ţi tremure mâna pentru că nu mai puteai şterge poza de pe film.

Eh, din fericire trăim într-o eră digitală. E mult mai uşor să spui că eşti fotograf dacă ştii să foloseşti Photoshop şi alte softuri de prelucrare a imaginilor.

Pentru a vedea cele 5 motive pentru care ar trebui să ai un obiectiv de 50mm în trusa foto, urmăreşte clipul realizat de cei de la DigitalRev. Subscriu la partea cu distanţa dintre aparat şi subiect. După o perioadă, deja ştii din reflex la ce distanţă să stai atunci când pozezi cu un obiectiv de 50mm. M-am obişnuit atât de bine cu el, încât atunci când schimb obiectivul, uit să folosesc zoom-ul.

Motivul principal pentru care ador obiectivul de 50mm e că e foarte luminos. Pot să fac poze bune şi fără a folosi blitz-ul. Sigur, nu-s fotografii, nu-s opere de artă, nu-s cele mai clare sau sharp imagini. Totuşi, să nu uităm că nu-s fotograf şi nici n-am prea multe cunoştinţe despre arta fotografică. Eu fac poze, de fotografii se ocupă cei care-s plătiţi pentru asta!

Câteva poze făcute noaptea cu 400d cu 50mm. ISO variază de la 400 (cele cu Oradea, nu mai ştiu ce am setat la White Balance), până la 800 (în Viena, când era beznă). Dacă io am făcut câteva poze bunicele, un fotograf sigur ar scoate nişte fotografii reuşite c-un astfel de obiectiv. Zic şi io!

rastel_biciclete_viena_50mm

pisica_jucausa_50mm

oradea_noaptea_50mm

masina_expo_viena_50mm

parndorf_outlet_50mm

9 thoughts on “5 motive pentru care merită să cumperi un obiectiv 50mm

 • Eu de foarte multă vreme voiam să îmi iau acest obiectiv È™i chiar acum la sfârÈ™itul anului am reuÈ™it să îl cumpăr. Este un obiectiv excelent È›inând cont de raportul calitate / preÈ›. La preÈ›ul pe care îl are oferă imagini foarte sharp cu un fundal cremos È™i o separare accentuată a subiectului de funal, foarte uÈ™or de folosit atât la close up È™i fotografie de de interior cât È™i la fotoreportaje sau portrete.

  Eu sunt foarte mulțumit de el. Singura diferență este că sunt pe Sony, însă rezultatul este același. Obiectivele fixe mereu o să domine all round-urile prin calitate. Dacă îți este lene să schimbi obiectivele, îți iei all round. Dacă vrei calitate, optezi pentru focale fixe și luminoase.

  • Poza cu TheMitsi a fost făcută într-o noapte, cred că de Crăciun. Greu reuÅŸesc să o momesc unde vreau, iar lumina din apartament e slabă, că avem becuri economice peste tot. AÅŸa că obiectivul ăsta e excelent pentru astfel de imagini. Sigur că e loc de îmbunătăţiri.

 • Distorsioneaza foarte putin imaginea ceea ce este normal, deci mai intotdeauna, place. Luminos, deci timpi rapizi de expunere, pot fi setati, mai ales la animalutele mici -alintatele pisici -care ,,ingheata in miscare”, de la antene pana la coada, ceea ce este nostim, cateodata,,,

 • Pingback: 9 ianuarie 2012
 • Unul dintre obiectivele bune. si eu il folosesc de 4 ani. La inceput tot cu un 400 D, apoi cu un 30D acum cu un 5D Mark II.
  Pe 5DM II, fiind full frame, este superb. Aparatul are si iso urias si asta facsa te indragostesti de el.
  Singurul dezavantaj este ca nu are diafragma 1.2… dupa mine, nu are nici un dezavantaj acest obiectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.