balsam pentru ochi

Despre produsele organice

Probabil din articolele mele reiese că-s un fel de clean freak. Și așa e! Fiecare cu piticii lui! Singura încăpere mai murdară, din tot apartamentul, e camera lui Laurențiu unde, din principiu, nu intru să fac ordine și curățenie. Ordinea lui e dezordinea mea și viceversa. Așa că, pentru a păstra o armonie în relație, niciunul nu-și bagă nasul în lucrurile celuilalt.

Eco Breeze – pentru împrospătarea mirosului în casă

Pentru mirosurile de mâncare sau de litieră, nu pot folosi niciun fel de produs odorizant din comerț pentru că amândoi facem alergie la acestea. Oricât aș aerisi, uneori mirosul de mâncare nu dispare așa ușor. Am încercat aparatul ăla care odorizează cu puf-puf, am încercat Glade care se bagă în priză, spray-uri odorizante (îngrozitoare!), potpourri (dar nu-s recomandate persoanelor cu afecțiuni ale căilor respiratorii) și pe toate le-am aruncat sau le-am donat după ce le-am încercat câteva zile. Irită nasul și strănutăm prea mult.

Așa am ajuns să folosesc Eco Breeze de la OrganiPets.ro. E un spray odorizant organic pentru lenjerie, haine, covoare etc. Miroase a lămâie și grepfruit, parfumul e discret și plăcut, rezistă în țesături și lenjerie până la 2 zile. Momentan ăsta e singurul tip de odorizant la care nu facem alergie! Nici noi, dar nici pisica nu se intoxică! 🙂

sanytol si eco breeze

Balsam inodor pentru ochi

Rămân în sfera produselor organice și-ți povestesc pe scurt despre cel mai bun balsam pentru ochi pe care l-am folosit până acum, la 25+ ani: Augenbalsam, de la i+m, comercializat de Organique. E singurul balsam de la care n-am plâns, nu mi-au lăcrimat ochii în exces, nu mi s-au înroșit ochii, nu mi-am simțit pleoapele grele. Hidratează foarte bine pleoapele și zona de sub ochi. Probabil lipsa chimicalelor, a conservanților și a E-urilor fac produsele organice să fie atât de bine tolerate de trupul uman. Altfel nu-mi explic de ce de la spray-ul ăla nu dezvoltăm alergii, iar de la balsamul de ochi nu lăcrimez în exces și n-am ochii iritați.

Dezavantajul produsului ăstuia? Are o perioadă de valabilitate scurtă: 4 luni!

balsam pentru ochi

Sanytol pentru dezinfectat casa!

Pentru că-s clean freak, am tendința de a exagera cu produsele de curățenie. Dar mă tratez! De când cu pisica, folosesc clor și alte soluții chimice de curățenie în doze mult mai mici. Altfel risc să-mi otrăvesc mâța și-i păcat, că-i haioasă! În urmă cu vreo 2-3 ani consideram că o cameră era curată abia după ce mirosea a clor. Între timp am descoperit că de fapt, de la Domestos, îmi pierdeam simțul mirosului și al gustului pentru o zi de fiecare dată când dezinfectam baia sau bucătăria. O zi pe săptămână tot ce miroseam avea aromă de clor. Oh, the joy! Să mai spun că am avut arsuri chimice la degete, chiar și prin mănuși? Ce-i drept, erau mănuși subțiri, nu erau celebrele mănuși groase galbene pentru curățenie.

Domestos e o soluție bună pentru curățarea toaletei, dar nu și pentru restul casei. Se pare că toți trei (eu, Laurențiu și mâța) facem alergie la Domestos. Motiv pentru care am început să caut alternative. Și-am găsit Sanytol cu eucalipt. Nu cred că-i o soluție organică, dar am cumpărat-o pentru simplul fapt că nu are clor. Nu scoate petele de sfeclă roșie, de exemplu, dar înlătură mirosul de mâncare de pe vase și de pe aragaz. E ok și pentru gresie/faianță pentru că împrospătează întreaga încăpere. Ba chiar și mirosul puturos al litierei îl diminuează enorm de mult, deși soluția Nufărul cu mentă e mai eficientă în cazul ăsta!

Pentru orădeni, Sanytol costă cam 12 lei la Kaufland și 22 de lei la Obi. Din câte am văzut pe saitul producătorului, e un produs creat pentru familiile cu prunci. Clorul irită mucoasa nazală, iar pruncii au nevoie de un mediu cât mai curat, așa că Sanytol e ok din punctul ăsta de vedere.

Concluzie:

Nu vreau să propovăduiesc exclusiv produsele organice și nici nu-s plătită să cresc vânzările vreunui magazin. Dar dacă mai sunt persoane care au ochii sensibili și n-au găsit încă un produs bun, acelora le recomand să încerce balsamul de la i+m. Același lucru e valabil pentru oamenii cu alergii la multe produse cu chimicale sau clor. Știu cât de mult ar fi contat pentru mine un articol cu recomandări de genul acesta, când mă chinuiam să găsesc alternative la Domestos și la cremele din diverse MLM-uri sau Vichy (de la care m-am ales cu pete roșii pe față).

Iar dacă știi și alte produse care nu provoacă alergii și-s cat friendly, aștept recomandări! Că în reclame nu mai cred de mulți ani!

9 thoughts on “Despre produsele organice

 1. Neli Jane

  Pai noi ne luam chestii de la Life Care ca sunt anti alergice pt orice fiinta, si inclusiv pt Jack al nostru care e sensibil inclusiv la praf (de care n-ai cum sa scapi stand la parter spre strada).
  I recommend that 🙂 si se vede ca-i trambitz de mult p-astia 😛

  Reply
 2. Radu-Mihai

  Scapa naibii de pisica si ai terminat cu atata curatenie; pe bune, chiar nu inteleg persoanele astea, “clean freak”! 🙂

  Reply
  1. lilisor Post author

   După pisică am de schimbat și dezinfectat litiera, o dată pe săptămână. Șterg aproape zilnic praful pentru că lângă blocul nostru se construiește un hotel și intră mult praf în apartament, mai ales că țin geamurile deschide mai mult timp.
   Și folosesc odorizante pentru casă pentru că n-avem hotă la aragaz și, deși țin balconul deschis, nu iese complet mirosul de mâncare. Mai ales când gătesc pește 🙁
   Pisica nu prea-mi dă de lucru, mai degrabă mă distrează. E interesant că parcă simte că nu mă simt bine și se așează pe mine, închide ochii și toarce, parcă pentru a-mi alina durerea.

  1. Radu-Mihai

   Eu chiar NU iubesc pisicile (poate doar atunci cand is mici si dragalase) pentru ca mi se par cele mai “curve” animale de casa. Lili, scuze pentru limbaj. 🙂

 3. Pingback: Tu ce produse bio folosești? :) | Lilisor.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.