Cât investești în tine?

Vineri, în 11 octombrie, a avut loc a 3-a ediție a unui eveniment orădean dedicat tehnologiei. BizTech se numește, scopul evenimentului fiind facilitarea relațiilor între mediul de afaceri local și companiile mari de IT, precum Cisco, Intel, HP, Microsoft etc. Pentru o conferință organizată de o mână de oameni care n-au făcut cursuri de organizare evenimente, toate edițiile au ieșit bine. În cei 3 ani am fost prezentă la 90% dintre prezentări, pe cele exclusiv tehnice le-am ocolit cu grație.

În timp ce-i ascultam prezentarea lui Marius Filipaș de la Microsoft, care a luat microfonul de la un vorbitor ceva mai timid, am realizat cât de mult contează să investești în cursuri de dicție, de public speaking și de comunicare. Contează felul în care spui un lucru, dar la fel de mult contează ceea ce spui. E o prăpastie între evangheliștii Microsoft, spre exemplu, și oamenii din alte companii unde nu se investește în abilitățile de comunicare ale oamenilor. În România Cisco, Intel și Microsoft au câțiva oameni (pe care i-am văzut și auzit) care știu să se comunice, să-și comunice mesajul, să interacționeze cu audiența. Și captează atenția participanților, chiar dacă subiectul e unul tehnic.

În multe firme unde nu se investește în cursuri și-n oameni scuza e „eu vând/lucrez/programez n-am timp de cursuri despre cum să comunic, cum să mă prezint, cum și ce să vorbesc”. Doar că atunci când lucrezi în vânzări, în relațiile cu publicul, consider că e musai să pui accent pe cursuri despre comunicare, chiar dacă există un departament care se ocupă doar de asta. Departamentul te poate ajuta până la un anumit punct, apoi ești pe cont propriu. Poate plec de la o premiză greșită, dar consider că orice om care ocupă o anumită poziție de conducere într-o firmă ar trebui să pună mai mult accent pe relațiile publice și pe comunicare. Pentru că acel om reprezintă imaginea firmei într-o anumită situație.

Nu trebuie să fii un ditamai managerul pentru a investi în tine și în abilitățile de comunicare, zic eu. Am întâlnit directori de companii care mormăie atunci când discută planuri de afaceri și-am cunoscut asistenți care reușeau să câștige audiența prin modul în care au abordat un subiect.

Oarecum pe subiectul pe care l-am abordat sunt și workshop-urile PRBeta, doar că accentul pică mai mult pe comunicarea online și PR. Până în 18 octombrie vă puteți înscrie (pentru studenți cursurile sunt gratuite) și puteți participa la cele 6 zile de cursuri. Pe Dragoș Alexa și pe Victor Kapra i-am văzut de câteva ori în conferințe, reușesc să-și transmită mesajul simplu și la obiect, fără a te pierde în detalii fără importanță.

Având în vedere că puține cursuri se desfășoară în Oradea, cursuri care n-au legătură cu fondurile europene sau cu recalificarea profesională, poate n-ar strica să vă interesați de atelierele de comunicare recomandate. Cine știe de unde sare iepurele. Sau locul de muncă 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.