Oradea: cel mai bun cartier

Astă vară s-au împlinit 7 ani de când locuiesc în Oradea. Cu bune, cu rele, e un oraș care-mi place. Am locuit până acum în Nufărul și în diverse alte zone din Rogerius. De fiecare dată în apartament. De fiecare dată am dat peste un vecin mai … țicnit. În garsoniera de acum 2 ani, spre exemplu, am avut un vecin de la parter care, când se îmbăta, venea să-mi ceară un pahar cu apă și-mi povestea despre șobolanul care-i intra periodic în bucătărie. Lipsa alimentelor îl făcea să caute hrană alte apartamente, mai sărace în alcool.

Nu cunosc toate zonele din oraș, însă știu că multe gospodării depind de CET pentru încălzire și apă caldă. Unele cartiere sunt mai liniștite, altele mai aglomerate, în unele zone circulația-i infernală, în altele populația romă predomină. Sunt curioasă care credeți voi, orădeni și venetici, că e cel mai potrivit cartier pentru a locui în siguranță. Nu contează cât e de aproape de centru.

Care-i cel mai bun cartier din Oradea și de ce?

p.s: să sperăm că problema CET-ului se va rezolva cu mult înainte de prima ninsoare.

14 thoughts on “Oradea: cel mai bun cartier

 1. Dan C

  In toate cartierele exista grupurile alea de blocuri confort 2 sau 3. Normal ca nici oamenii care locuiesc in ele, mare parte nu sunt crema societatii. Fara sa mai pomenim de vestitul cartier Velenta unde, chiar si acum, populatia majoritara e bronzata si iarna.

  P.S. nu stiu daca ai ajuns vreodata pe langa blocurile NATO. Daca treci pe acolo, restul orasului ti se va parea un fel de plimbare prin paradis la orice ora.

  Reply
 2. Cristi

  Nu aș putea să numesc un cartier anume… pentru că Oradea în general e un oraș liniștit. Eu sunt de 15 ani în Oradea, am locuit în Nufărul, Cantemir și Subcetate.

  În Nufărul am stat la bloc. Contează foarte mult în ce fel de bloc stai. Dacă e un bloc de garsoniere, acolo sunt în general chiriași, un flux periodic de locatari, o înghesuială mare, intimitate foarte redusă, și personaje foarte… colorate. Dacă locuiești într-un bloc cu apartamente de 3-4 camere, deja intri într-o zonă liniștită, previzibilă oarecum: ceva babe bârfitoare, familiști care se trezesc cu noaptea’n cap să meargă la lucru și vin seara acasă, și câte 1-2 restanțieri la întreținere, ședințe dese ale asociației de proprietari în care se critică restanțierii și întodeauna aceștia lipsesc la ședințe…

  În Cantemir am locuit tot la bloc, și cred că eu am făcut cea mai mare agitație pe acolo, când m-am mutat acolo și mi-am tras internet prin radio și toate babele se minunau de parabolica mea, și când am plecat de acolo și le-am lăsat pe scară colecția mea de plante.

  În Subcetate stăm la casă, și e mult mai multă liniște decât la bloc, independență față de CET (cu avantajele și dezavantajele aferente). Este o zonă cu o prezență semnificativ mai mare a etniei rrome în comparație cu alte cartiere, dar este acea clasă superioară a acestei etnii, cea cu bani mulți, în general. E bine să nu te învecinezi direct cu ei pentru că poți fi nevoit câteodată să apelezi, ca mine, la SANEPID și Garda de Mediu, dar ca și scandaluri… mai multă gălăgie fac concertele de la Lotus decât ei.

  Reply
  1. lilisor Post author

   Ești offtopic, dar trecem peste asta.
   Dacă am găsit un produs care mi-a plăcut mult, de ce să nu-l recomand? Spre exemplu, tarta cu prune de la patiseria Doi Cocoși din Piața Ferdinand. E delicioasă și costă doar 3,5 lei. Oamenii de la patiserie habar nu au că le-am făcut reclamă, dar produsul e atât de bun încât e păcat să țin secretul pentru mine, când și alții s-ar putea bucura de tarta asta delicioasă.
   În articolul tău generalizezi și vorbești despre lucruri pe care nu le înțelegi. Bannerele au rolul și de a sprijini niște proiecte frumoase care, chiar dacă nu-ți aduc bani, le sprijini pentru că fac parte din aria ta de interese. Reclama nu e malefică, așa cum o descrii. Da, îți „pierzi sufletul” atunci când recomanzi orice prostie în care nu crezi. Dar asta nu înseamnă că toți cei care au bannere pe blog recomandă doar tâmpenii. 😛 Dacă vrei să discutăm despre asta, poți veni la Schimb de Cărți Oradea, în ultima duminică din octombrie. Click pe bannerul din dreapta ca să afli locația și ora 🙂

 3. frunzadebrusture

  Ai dreptate, dar am şi eu…
  Nu ştiu de ce (şi văd că ai folosit şi tu cuvântul), cei ce au citit articolul respectiv au rămas cu impresia că am generalizat conceptul de “scriu pe blog doar ca să fac bani din asta” şi crede-mă, mă pricep la cuvinte şi ce exprimă ele… Le iubesc şi mă răsplătesc zilnic pentru iubirea ce le-o port.
  Nu am folosit cuvinte care să trimită spre concluzia aceasta, a generalizării şi nici nu am afirmat direct. Ce am scris era doar o experienţă negativă personală din aventura mea de “blogger” începător (de scris scriu, multe şi de mult, apreciate sau mai puţin), ca să subliniez esenţa noţiunii de BLOG. Eu, de când am descoperit noţiunea respectivă citesc zilnic, zeci de bloguri, cu mii de vizitatori sau cu doar câţiva, indiferent de cine-l scrie. Şi am găsit (folosesc încă o dată cuvântul) MULŢI care “scriu” doar pentru a atrage lumea pe “blogurile” lor, încovoiate de povara bannerelor publicitare, în speranţa că cineva va da un click. Mulţi, nu TOŢI şi nu MAJORITATEA. Aş putea da exemple şi linkuri în sensul ăsta, dar nu mi se pare necesar, fiindcă orice consumator de blog cred că a observat acest lucru, la un moment dat.
  Mai concis de atât nu cred că pot să fiu. Motivele pentru care majoritatea au bannere nu au fost subiect de discuţie şi am cel mai adânc respect pentru cei care fac asta în scopuri altruiste.
  Voi veni la Schimb de Cărţi (am dat click pe banner) şi mă vei recunoaşte. Tipul înalt, brunet, simpatic, îmbrăcat într-un costum de drag de cuvinte şi scris, asortat cu o pereche de pantofi din drag de Oradea, roşi de atâta alergat pe malul Crişului şi plimbat prin oraş.
  Scuze pentru off-topic. Iar. 🙂

  Reply
 4. frunzadebrusture

  On-topic! Oradea e un oraş frumos. Nu contează unde stai, atâta timp cât te simţi bine şi ai tot ce îţi trebuie, plus prieteni aproape. Oameni, parcuri, negociat în piaţă, fast-food-uri, magazine, zumzet plăcut şi enervant de oraş, Oradea. Rogerius, dacă e să aleg.

  Reply
 5. Casa Nobel

  Cum spunea cineva mai sus, incearca sa te muti intr-o zona sau macar intr-un bloc unde domina apartamentele mari, de trei sau patru camere. In blocurile de garsoniere e jale, dulapuri pe hol, zgomot … toate chestiile pe care nu ti le-ai dori la bloc.

  Reply
 6. Diana

  Cel mai bun cartier al orasului Oradea este Rogeriusul, mai exact eu stau pe strada Aluminei. Este o zona foarte linistita, malul crisului si asta nu pentru ca eu stau in Rogerius. Vecinii nu fac galagie, sincer nici nu stiu ca sunt acasa. E foarte ok Rogeriusul. Daca ar fi sa ma mut tot in Rogerius m-as muta sau in Calea Aradului…

  Reply
 7. David

  stau de 11 ani in Oradea si de 9 ani in Rogerius. Acum imi caut sa cumpar o locuinta si nu m-as muta din Rogerius pentru nimic in lume. Aici gasesti totul, servicii, distractie, parcuri, magazine, spitale etc. Sa nu se inteleaga gresit, nu am nimic cu restul zonelor orasului, doar ca aici in Rogerius ma simt ca acasa. E un echilibru perfect intre liniste si aglomeratie. Personal iubesc si aglomeratia, pentru ca un oras aglomerat e un oras ocupat, prosper, dezvoltat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.