Atunci când lucrezi ca și casier șansele să apară unul care să te „facă†de bani sunt destul de mari. Prima dată mi s-a întâmplat acum vreo 5 ani, la primul loc de muncă din Oradea. A venit un nene de mână cu o tanti, ambii având tenuri creole. Aveau un produs ieftin în coșul de cumpărături. El mi-a arătat o bancnotă de 500 de lei cu care voia să plătească, dar nu mi-a dat-o în mână. Cât timp i-am completat factura, a băgat bancnota în buzunar și a așteptat să-i dau restul de la 500 pentru un produs de 150 de lei. M-am scos ușor pentru că în sertarul cu bani nu aveam nicio bancnotă de 500 lei și tipul n-a mai putut comenta că i-am luat banii fără să-i dau restul. Din fericire pentru mine, din reflex m-am obișnuit să dau restul după ce primesc banii clientului pe care îi țin într-o mână, iar cu cealaltă îi dau restul.
Cei doi despre care vă povestesc nu erau țigani, ci arătau ca doi oameni de rând cu un venit mediu, politicoși și vorbeau relativ încet ca volum, dar repede. A doua oară a vrut să-i schimb niște bani și, în timp ce-i schimbam, tot îmi cerea și mai mărunt, încercând să mă inducă în eroare și să mă pierd în detalii.
Azi dimineață, la târgul din Real, am pățit ceva similar. A venit o femeie brunetă, ten creol, păr ondulat până după umeri, îmbrăcată ca un om care se pierde uÈ™or în mulÈ›ime, cu o geantă la braÈ›. Arăta ca o femeie de 30 de ani, o oarecare ce face cumpărături. Mi-a arătat o bancnotă de 200 de lei È™i m-a întrebat dacă am să-i schimb în bancnote mai mici pentru a-È™i cumpăra prăjituri de la standul de lângă. Am căutat să-i schimb, dar între timp mi-a cerut È™i un produs de pe stand È™i mi-a luat o bancnotă de 50 de lei direct din mână- din cele 3 bancnote (2 de 50, una de 100) pe care voiam să i le dau pentru cea de 200 – È™i a băgat-o în portofel, încercând să mă inducă în eroare, spunându-mi că mai trebuie să-i dau rest încă 65 de lei.
Repet: voia să cumpere un produs de 15 lei, mi-a arătat bacnota de 200 lei – pe care voia să i-o schimb, dar nu mi-a dat-o în mână ci a băgat-o în portofelul ei, mi-a luat o bancnotă de 50 lei din mână È™i mai voia să-i mai dau încă 65 de lei. M-am scos uÈ™or spunându-i că nu mi-a dat nicio bancnotă de 200 È™i că de fapt mi-a luat una dintre cele 2 bancnote de 50 pe care le aveam pentru schimb. A tot insistat să plec eu de la stand să schimb bani ca să am să-i dau rest (i-am tot spus că n-am să-i dau rest ca să scap de ea), dar io nu-mi las produsele nesupravegheate.
Din fericire, mie nu mi-a luat niciun ban. Nemernicii ăștia atacă la târguri și dimineața devreme, când oamenii sunt somnoroși. Oamenii ăștia care înșală sunt rapizi în mișcări și vorbesc mult și repede, încercând să convingă casierul că el a greșit, nu clientul. Când am lucrat ca și casier mereu îmi calculam în pauze casa și încasările din facturi, pentru a mă verifica dacă-mi ies sumele. Mi-era atât de teamă să nu mă fure vreun client de genul ăsta încât devenisem paranoică. Mai ales după ce o colegă „mușcase†o pagubă de 1.000 de lei în urma unei experiențe similare.
Dacă sunteți casieri verificați-vă întotdeauna banii și aveți grijă la oamenii care vă cer să le schimbați bancnote mari și care încearcă să vă convingă că voi ați greșit.
E totuși bizar că escrocii ăștia operează de atâția ani și încă n-au fost ajunși de brațul justiției. Și dacă ar depune plângere o victimă, s-ar putea face ceva? Ar putea face Poliția ceva, în ideea că-n Real sunt camere de supraveghere care funcționează?
Si bancnota aia de 50 ti-a dat-o inapoi pana la urma?
Da, i-am spus că aveam 2 bancnote de 50 pentru schimb, în mână mai aveam doar una pt că pe cealaltă o băgase ea în portofelul ei. Mi-a zâmbit amar, a încercat să mă convingă că e a ei, dar io i-am spus frumos că adineaori mi-a luat-o din mână și că e a mea pt că doar 2 astfel de bancnote aveam în total.
Dacă aș fi avut mai multe foi de 50, probabil ar fi putut să comenteze mai mult și să spună că mă înșel, că acolo-s toate și că ea a avut dinainte una de 50.
bun sfat. stai [ne]linistita, pana la plangere e drum lung, pana la a face politia ceva concret…pensia…ne apuca
Io nu prea sper la pensie.
ajajaja sor´mea sti bine ca serviciul meu consta si in a incasa la casa iar de cand am inceput cu acest job fara exagerare mi-au trecut milioane de euro prin mana si pana acum nu au reusit sa ma faca de bani la casa nici unul… iti explic de ce:
1. Niciodata nu schimb bani la clienti, nu sunt o banca sunt un centru comercial, iar daca nu cumperi nu am nici o obligatie in a iti schimba tie banii.
2 Cand e vorba de o suma mica si tu vrei sa ma platesti cu o bancnota mare imi pot rezerva dreptul de a refuza cumparatura. mi s-a intamplat acu vreo 1 an si jumate ca imi vine un tip si cumpara o sticla de apa minerala de 0.18 euro centi si vrea sa ma plateasca cu un bilet de 200 de euro la care
politicos i-am refuzat cumparatura pe motiv ca nu am rest sa ii dau la casa.
3. Tot timpul dau restul doar dupa ce am incasat efectiv produsul si am banii pt acel produs in casa.
4. Daca insista ca l-am inselat in orice moment pot face un arque de casa (fiind totul computerizat) si ii pot demonstra ca se inseala, dupa care politicos il invit si ii sugerez ca pe viitor sa mearga in alte centre comerciale pt ca nu este binevenit (am dreptul de admisiune) daca o persoana mi se pare suspecta o pot pofti politicos sa paraseasca incinta fara alte discutii!
sper ca iti poate fi de folos!