Senzațional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!

România e o țară bogată și frumoasă. Economic vorbind, țara crește văzând cu ochii, salariile cresc, pensiile cresc, impozitele scad, poate și investițiile cresc pe ici, pe colo, prin zonele neesențiale. Dar ce mai contează, când țara duduie de creștere economică?! Zău că-i adevărat, a zis-o tatucul Liviu și o tot moflăie pe la TV alde Tăricean și alți bătrânei culți care se ocupă de creșterea asta fulminantă a țării.

După ce tataie Bolojan a decis că Oradea n-are nevoie de cultură, desființând singura casă de cultură care aducea bani la buget, apoi investind masiv într-o cetate cu care încă nu știm ce facem (dar am vrea să vină lumea s-o vadă), și mutând toate evenimentele în piața publică, că doar avem un centru cu care ne lăudăm, ei bine, acum vine tătucul de la CJ și ne spune că e musai să cultivăm mai multă cultură. Că n-avem suficientă recoltă pe tona de cultură orădeană.

Și pentru că nu ne plac îngrășămintele chimice, tătucul CJ-ului ar vrea să facă asta într-un mod bio și eco: prin declarații în presa locală, arătând cu degetul către artiștii Filarmonicii care, vezi doamne, au salarii prea mari pentru ceea ce fac. Așa-i când ești bugetar, când șefu mârâie „sari!”, tu-ntrebi: „cu arcuș sau doar cu trompeta?”.

Cine-a zis că talentul n-are preț? Cum adică nu poți pune un tarif pe munca asiduă?! Iaca vă învață tătucul ALDE cum stă treaba cu recolta de cultură pe metrul pătrat orădean.

Hai, rapid, să vedem filarmonica-n stradă, cu straiele colorate È™i viorile din dotare, că doar nu le-aÈ›i primit degeaba! Ce credeaÈ›i, că aici suntem în Zimbabwe să ascultăm cântăreÈ›i nomazi?! Și-n plus, orădenii trebuie să se cultive cu Filarmonica, nu cu te miri ce rockăr nespălat care-a învățat să cânte Shine on you crazy diamond la chitară. Ferească-ne sfinÈ›ii de concerte de jazz ori de rock, că poate ne trăzneÈ™te necuratul cu vreun uragan È™i iaca pierdem recolta de cultură …

Bravo, tătucule, așa se face cultura în Oradea! Chapeau!

 

p.s: poate-am visat sau poate nu, dar azi noapte – 4 aprilie – am auzit, la 40 de minute după miezul nopÈ›ii, începutul marÈ™ului lui Iancu. Mi s-a părut sau a mai auzit cineva? O fi fost antrenament pentru prima recoltă de cultură orădeană?!

recolta-de-cultura-oradeana

4 thoughts on “SenzaÈ›ional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!

    • IonuÈ›, credeam că ne înÈ›elegem, că suntem amici pe blog. Èši-am scos linkul, din aceleaÈ™i motive pt care È™i dihorenilor le pică mâna să menÈ›ioneze orice sursă cu un link. 🙂

  • Da, scuze. Am uitat. Mea culpa. In plus, “dihoreanul” asta nu stie d’alea cu linkuri, chestii, trestii, socoteli…
    Oricum, ai inteles ideea. A fost o eroare din partea celor care gestioneaza turnul Primariei. In cel mai rau caz, vreo cativa iredentisti locali, s-au zvarcolit in somn, speriati ca acu’ ii iau motii in furca ;).

    Referitor la posibilitatea organizarii unor “turnee” in judetul Bihor, nu vad in asta o problema. Nici chiar concerte in aer liber in orasele bihorene. Daca se pot organiza in zona Padisului (M-tii Bihor), sau chiar in padurea din zona Felix-ului, daca nu ma insel, concerte de acest gen, nu vad de ce nu am avea parte de asa ceva chiar in pietele oraselor bihorene. Daca aia de merg si tin concerte pe Valea Vasserului in Maramu’ (in zona Viseului) – unde ajungi DOAR cu “mocanita” – pot, astia de ce nu ar putea organiza niste mini-concerte in P-ta Unirii, mai ales acum ca vine vremea buna.

    Ce-i drept, formulari de genul “prin activitatea lor, acestia nu-si merita salariile” sau “Ca sa nu dam salarii degeaba” mai bine o pastra pentru sine si cei de teapa lui. Sunt curios cate “vizite” a facut dasteptu’ ala pe la Filarmonica.

    Sincer, m-as fi asteptat de la “tinerii frumosi si liberi” sa iasa in strada sa-i admonesteze pe “istetii” de la CJ pe chestia asta, dar presupun ca am asteptari prea mari. Si in plus, din pdv politic nu castiga nimeni nimic pe tema asta, asa ca #rezistentii de pe net nu fac valuri (decat, poate d’alea boolene, pe feisbuc).

    In plus, faptul ca Bodea face o comparatie cu Viena, denota o lipsa crasa de cunostinte generale de istorie, daca nu chiar o lipsa acuta de creier.

    • Taman că nu e bai ideea de a organiza concerte È™i-n afara Filarmonicii, că ceva-mi spune că È™i artiÈ™tii ar vrea să cânte într-un spaÈ›iu de amfiteatru, cum e cel din cetate, folosit de 3 ori pe an.

      Acum câțiva ani, când a fost Gala Traficantului de Cultură Internațional a fost un concert la pian cu un tenor, într-o cămăruță din Moszkva, și-a sunat excelent tot mini concertul. Se pot face astfel de evenimente mai altfel, dar e nevoie de oameni care să le și gândească, organizeze.

      Baiul e bâta cu care președintele CJ dă-n artiști. Că doară cum să aibă salarii mari pentru o vioară?!, cam asta sugerează stimabilul.

      În plus, la ce te poți aștepta de la o administrație locală care organizează seri dansante cu mici și bere, pe ritm de Connectăr?! Acum vine bade Bodea și-o dă pe aia cu „vrem cultură”, dar dacă se poate să vină singură la noi și să ne și placă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.