[Poze] Palatul Baroc Oradea

Dacă zilele trecute am fost la Hiroshima 64, concertul rock comemorativ “Give Peace a Chance“, organizat de Rock Filarmonica, am reuşit să fac şi câteva fotografii muzeului şi busturilor ce-şi “duc zilele” în curtea interioară a Palatului Baroc din Oradea.
Clădirea arată de parcă ar fi atacată de carii gigantice care şi-au găsit hrană pentru următorii ani. Pereţii se leapădă de tencuială de parcă ar avea lepră. Unele busturi sunt “atacate” de vegetaţie. Altele arată de parcă ar fi trecut prin câteva războaie.

Băncile îşi arată vârsta, zici că n-au fost vopsite de câteva secole.

Dar măcar sunt trandafiri superbi şi câteva tufe cu nişte fructe albăstrui ce seamănă cu afinele însă sunt mai mari iar frunzele au ţepi şi m-au zgâriat.

Nu aş vrea să fiu înţeleasă greşit cu acest post. Îmi plac tare mult clădirile istorice, am chiar o mini-colecţie de fotografii cu clădiri vechi însă îmi pare nespus de rău să văd cum mama natură le distruge încet-încet. Dacă Muzeul Ţării Crişurilor a fost mutat din incinta Palatului Baroc, ar fi frumos dacă s-ar lucra la restaurarea acestuia din urmă. Curtea exterioară, unde e parcul şi unde se joacă toţi tinerii amatori de sporturi, e într-o stare jalnică. Măzgălituri, desene imbecile, bănci rupte. Oroare!

N-am apucat să facem poze înăuntru. E şi mai frumos. Camere înalte, aerisite, spaţioase, cu ferestre imense ce asigură lumina naturală, mai ales când sunt expoziţii. E o minunăţie palatul.

Banci in curtea palatului Baroc

Basarab IStatuia de mai sus e dedicată lui Basarab I, în cazul în care vă întrebaţi despre cine e vorba. Nici eu şi nici cei doi turişti olandezi n-am reuşit să citim plăcuţa până nu ne-am chiorât bine.

Menumorut
Săracul Menumorut se pierde în rugină …

Palatul Baroc - Fostul Muzeu al Tarii Crisurilor OradeaObservaţi ceva ciudat?

Perete Palatul Baroc

Palatul Baroc Oradea

tencuiala ce pica

palat baroc

Dar să vă arăt şi partea frumoasă a Palatului Baroc din Oradea:

trandafiri in curtea palatului baroc

fructe albastre

4 thoughts on “[Poze] Palatul Baroc Oradea

 1. Sirg

  Scaunele acelea vor sa fie baroce sau?

  Ce n-am inteles eu e de ce orice oras trebuie sa aibe unul sau doua muzee, cand nu e aproape nimic interesant de vazut acolo. Dpmdv muzeele trebuie sa fie locuri super interesante cu o multime de exponate, iar daca asa ceva nu se poate realiza, atunci mai bine faci altceva din cladirea aia – o scoala, o institutie, ceva util.

  Reply
  1. lilisor Post author

   Din cate am citit pe siteul Muzeului, exista o colectie impresionanta de exponate. Deci ar avea un rost. Pana si muzeul din Lugoj avea un rost. Cred ca l-am vizitat de cel putin 10 ori. Mi-a placut enorm. Si pe cel din Oradea l-as fi vizitat daca nu s-ar fi inchis inainte sa ma mut eu aici 🙂

   Oricum, muzeul se va muta in alta cladire la care se lucreaza deja.
   Palatul Baroc a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, daca nu ma insel. Nu stiu ce vor face. Sper sa se mai tina expozitii si concerte acolo. Locatia e ideala 🙂

 2. Dan C

  palatul a fost retrocedat dar parcul din cate am auzit eu, trece iara in intretinerea primariei. ca numar de exponate e enorm de mare dar multe au fost tinute ani la randul in cutii si acum au trecut in alte cutii. iar catre “sirg”: muzeul nu e o cladire care contine exponate, daca ai exponate multe e mare si viceversa. Muzeul Tarii Crisurilor era un Muzeu prin simpla lui constructie si istorie.

  Reply
  1. Sirg

   @Dan, Lili – potentialul turistic al unui muzeu dintr-un oras oarecare din tara este zero, si asta deoarece valoarea turistica a oraselor noastre este zero. De ce, pentru ca turismul nostru e la pamant, pentru ca stiti si voi bine cum stau lucrurile, nimic nu e organizat sau amenajat cum trebuie.

   Parerea mea e cel putin obiectiva si incerc sa nu fiu sentimental sau sa sustin ceva care nu e cum trebuie.
   Faptul ca a fost retrocedat Episcopiei, inseamna o alta cladire frumoasa si cu potential moarta, pierduta pt cetateni si mai ales pentru putinii turisti. Ce a facut biserica din Romania pt cetatean in ultimii 20 de ani? (Nimic, daca va scapa raspunsul)

   Sa fim sinceri si sa recunoastem ca muzeele, in afara de Luvru, Prado, Ermitage si altele din orase deosebite, sunt plictisitoare, si numai cu o organizare impecabila si trucuri ingenioase poti face oamenii sa vina (si asta se intampla, cel mult in occident).
   Cine vine in muzee, localnicii sau strainii? Sigur nu localnicii, cu exceptia celor interesati sau care se documenteaza. Asa ca strainii habar nu au unde sa mearga si ce vor gasi acolo, in fine, stiti ce vreau sa zic.

   Am vazut si eu niste muzee din occident. Acolo e o alta poveste, practic e o joaca, te duci cu drag la muzeu, nu doar ca sa bifezi muzeul si sa te dai cult. Esti antrenat in istoria sau specificul muzeului, cum sunt muzeele stiintelor, unde totul e distractiv.. ce mai, vorba lunga saracia omului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.