Clădirile istorice din Timişoara

Timişoara, asemenea multor oraşe care au fost odinioară sub stăpânirea imperiului Austro-Ungar, e locul unde stilurile arhitecturale, confesiunile şi popoarele s-au întâlnit şi „convieţuiesc” în mod paşnic.catedrala mitropolitana timisoara
Am început turul #timisoaranoastra de la Catedrala Metropolitană, simbolul revoluţiei din 1989. Catedrala poartă hramul „Trei Ierarhi” şi a fost construită între 1936 şi 1940, arhitectul şef al edificiului fiind Ion Traianescu. A fost construită pentru a readuce ortodoxismul în statul român, un stat unde religia impusă de regimul vremii era cea catolică. De altfel, din poveştile lui Dan am aflat că orice persoană care se convertea la catolicism avea anumite avantaje faţă de un agnostic sau un ortodox. (apropo, Banatul s-a unit cu România într-o zi de 28 iulie :D)

De la Catedrala Mitropolitană am colindat în ritm de plimbare vechiul Corso al Timişoarei: Piaţa Operei. Aleea de pe partea stângă (privind de la Catedrală înspre Operă) era aleea destinată bogaţilor, nobilimii, iar cea de pe partea dreaptă era destinată servitorilor, fiind „aleea surogat”. Paradoxal, astăzi partea destinată nobilimii e plină de terase, cealaltă fiind mai liberă circulaţiei per pedes. piata operei timisoara

Tot în Piaţa Operei poţi admira unele dintre cele mai frumoase palate din Timişoara centrală: palatul familiei Merge, al familiei Weiss etc. Din păcate, am o memorie teribilă când vine vorba de nume, mai ales dacă e vorba de cele nemţeşti.

După Piaţa Operei am luat-o cătinel înspre Muzeul Banatului (Castelul Huniade de la faptul că Iancu de Hunedoara a trăit acolo). Am aflat istoria clădirii, cum a ars în întregime, construindu-se una nouă, fiind proclamată cea mai veche clădire din Timişoara. Dan a ţinut să precizeze că mai degrabă spitalului construit de călugării franciscani între 1735 şi 1737 (ulterior preluat de către popii negri), ar fi cea mai veche clădire din oraş. Spitalul funcţionează şi azi însă am înţeles că e un loc deprimant, interiorul rămânând în secolul în care a fost construit. În secolul 18 a izbucnit o epidemie de ciumă care a ucis o bună parte din populaţia oraşului, drept urmare în Piaţa Unirii se află o statuie numită Statuia Sfintei Treimi, unul din cele două monumente ale ciumei din Timişoara.

Totodată, am aflat că fabrica de bere a fost construită din motive de … sănătate. Zona oraÅŸului TimiÅŸoara era împânzită de mlaÅŸtini, canalul Bega neexistând iar apele nu aveau un curs stabil (lucru ce s-a schimbat odată cu aducerea unui arhitect strălucit care a muncit 30 de ani la construirea reÅ£elei de canale). piata unirii timisoara

Apa trebuia filtrată înainte de a fi consumată aşa că s-a decis construirea fabricii de bere. Nu ştiu exact detaliile, poate cineva de la Timişoreana ştie mai multe despre istoria fabricii şi se îndură de noi să ne lase un comentariu.

Multe alte informaţii preţioase am reuşit să aflăm de la Dan Caramidariu, aşa că în cazul în care aveţi chef să vedeţi oraşul prin ochii unui turist, vi-l recomand ca ghid. Evenimentul a fost iniţiat de BlogDeTurism şi a fost sponsorizat de Hotel Timisoara, Porsche Timisoara, KFC, Blue Air, Trabucuri.com şi a fost susţinut de StartUpDays.

Alte articole mişto găsiţi la Nebuloasa, Andreea, Richie,  Gheorghe (mult mai detaliate informaţiile despre clădiri), Adeline (cu informaţii despre clădirile vizitate), Sîrb, Phoenix (în curs de update)

Restul imaginilor aici!

14 thoughts on “Clădirile istorice din TimiÅŸoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.