priveliste de pe transalpina

Are rost să vizitez România? DA!

Multă vreme am crezut vorbele celor din jur care povesteau cât de groaznică e ţara asta, că nu e nimic interesant de văzut şi de făcut în România, că peste tot e mizerie, că-i plin de oameni răi şi nesimţiţi şi exemplele pot continua la nesfârşit.

După ce-am vizitat o parte din munţii Apuseni şi o mare bucată din Transilvania, pot spune că am fost o ignorantă atâţia ani. România e o ţară magnifică, avem atât de multe peisaje superbe, încât zău că e păcat să le ratezi.

priveliste de pe transalpina transfagarasan iunie 2011

În privinţa oamenilor, da, nu le poţi avea pe toate, sunt locuri unde oamenii sunt mai primitori şi mai săritori, alţii sunt mai reticenţi şi se gândesc de 2 ori dacă e bine să te ajute sau să-ţi răspundă. Dar tocmai ăsta e farmecul! Sigur că e loc de mai bine la capitolul servicii, dar în timp se rezolvă toate. Pentru că educarea persoanelor care lucrează cu oamenii nu se face peste noapte şi, în mod cert, nu prin priviri arogante şi replici răutăcioase şi imbecile, ci prin zâmbete şi câte-un „Mulţumesc!”. Am observat că rezolv mai multe cu un zâmbet şi cu o vorbă bună spusă la momentul potrivit. Ce rost are să fiu răutăcioasă cu o chelneriţă care nu mi-a adus lămâie la ceai, când îi pot spune frumos că aş dori 2 felii de lămâie. De cele mai multe ori ospătarii îşi dau seama când au greşit şi se simt prost pentru asta, iar dacă nu faci mare caz din greşeală, vor avea grijă să nu mai facă greşeli atunci când te servesc.

În ultima săptămână am avut ocazia să vizitez câteva locuri pe care le-am ratat în excursiile din copilărie, de cele mai multe ori din motive de sănătate (apendice neserios, varicelă enervantă, oreion stresant). Aşa că m-am bucurat ca un copil prostuţ când am coborât scările pentru a ajunge la gheţarul de la Scărişoara, am alergat ca o nebună pe dealul de la Porolissum, şi-am aţipit în iarbă pe Cheile Turzii.

cheile turzii cetatea porolissum

Da, se văd urmele pe unde-au trecut românii care nu ştiu ce e ăla respect faţă de ei şi faţă de mediul din jurul lor, dar asta n-ar trebui să te împiedice să admiri formele de relief atât de diverse în România.

Dacă ai o maşină bună şi eviţi anumite şosele care par decupate dintr-un film despre război, România se arată ca o fată frumoasă şi ruşinoasă, care abia aşteaptă să fie apreciată (nu te gândi la prostii!).

În penultima zi am reuşit să-mi scrântesc glezna. În cel mai stupid mod. Nu alergând şi ţopăind pe dealuri sau printre stânci (cum am făcut la Bâlea lac). În Alba Iulia, la cetate, n-am văzut ultima treaptă a scărilor interioare şi am călcat strâmb. Instant mi-au dat lacrimile de durere. Dar chiar şi aşa, tot n-am vrut să ratez Cheile Remetiului. Cu glezniera strânsă pe picior, am mers cât am putut de departe pe chei, făcând o mică parte din traseu. Sper ca în curând să pot face întregul traseu, oricât de greu e.  Glezna să mă ţină!

intrare in cetatea alba iulia schimbarea garzii la alba iulia

N-ai idee cât de bine mi-a prins excursia asta, văzând atât de multe locuri superbe din România! Pentru o săptămână am uitat de rapoarte urgente şi de multe ori stupide, excel-uri complicate, trafic şi SEO, am uitat cum e să stai 9 ore la birou, pe un scaun incomod care m-a adus la discopatie lombară. În schimb, am văzut cât de simplă poate fi viaţa călătorului prin România.  În multe sate vedeam oamenii care-şi afişau la poartă bunurile pe care le oferă turiştilor: de la fructe şi legume, la cotoriţe (coşuri împletite) şi pălării de paie.

Da, merită să vizitezi România. Merită să vezi cât de frumoase au rămas plaiurile mioritice, să te bucuri de aerul curat de munte şi de peisajele incredibile cu care am fost binecuvântaţi.

Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCRDaciaRomtelecomParalela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

8 thoughts on “Are rost să vizitez România? DA!

 1. lore

  ce pacat ca doar valea prahovei si mamaia sunt destinatii cu care iesim in fata de fiecare data cand strainii vor informatii despre romania!
  merita sa te plimbi de colo- colo, dar trebuie putina organizare prealabila.
  bravo pentru concediul separat de jumatatea ta! poate la anul vine si el!

  Reply
  1. lilisor Post author

   Ştii ce e ciudat? Că nici pe valea Prahovei sau la Marea Neagră n-am ajuns. Încă! Dar nici nu mă grăbesc! Văzând câte locuri frumoase sunt prin Transilvania, serios că nu-s curioasă de cele mai vizitate locuri din România.
   Poate la vară, când avem amândoi concediile, vom mai face un mic tur al Transilvaniei.

 2. Radu-Mihai

  Intr-adevar Romania e frumoasa! Pacat ca n-o stim/nu vrem s-o promovam la adevarata valoare; sper ca pe viitor lucrurile sa se schimbe.
  Iti recomand o saptamana in Bucuvina pe la manastiri; sigur te vei indragosti si de obcinele din zona.

  Reply
 3. Designerul

  Lili, nu neaga nimeni faptul ca traim intr-o tara superba, totusi, nu e meritul nostru acest lucru. La fel cum, sunt convins ca in lume mai exista n+1 tari care sunt mult mai frumoase decat a noastra. Diferenta dintra ei si noi e, ca tara noastra e locuita de romani. Exista un banc pe tema asta. La crearea lumii, Dumnezeu le-a daruit fiecarei natiuni cate ceva, japonezilor darul de-a munci si a se dezvolta prin tehnologie, nemtilor, darul de-a fi exacti in ceea ce fac. Romanii au avut de-a alege intre frumusete si prostie. Iar romanul a ales. Cum frumusetea e trecatoare a ales prostia. E poate singura noastra resursa naturala care nu o vrea nimeni. Petrolul, l-am dat, aurul la fel, gazele naturale, idem. Padurile sunt defrisate. Mai are rost sa continui? Tara asta ar putea fi departe. Numai din turism am duce-o super bine. Nu vorbesc de agricultura, ca vorba aia … avem pamant roditor insa din pacate are o proprietate destul de proasta, nu stie sa se autocultive. Trist.
  Mi-am propus anul asta un tur al tarii: Transalpina dus, Transfagarasanul intors. Sper ca o sa imi pot indeplini aceasta dorinta.

  Reply
 4. Little Box

  daca nu ai fi zis, nici nu m-as fi gandit la prostii.
  Cred va te poti numara printre acei oameni, care au ales calea buna, mai ales pentru ca ai viizitat locuri nu foarte populare.
  imi doresc ca si eu sa fi avut posibilitatea de a face un astfel de tur, dar nu am avut inca sansa.

  apoi mai pot spune ca esti norocoasa pentru ca stai b doar 9 ore la servici. mai nou bat record dupa record… acum scriu commentul acesta la imediat unu noaptea, dupa ce la 23 am ajund acasa si eram la lucru de la 8 dimineata…

  apropos.. perti lucreaza unde lucrez si eu si vice versa.

  PS: sa mergi la doki cu spatele. NB

  Reply
 5. Pingback: Succes pe tocuri in Oradea, editia a II-a | Lilişor.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.