Și orădenii au ieÈ™it în stradă…

Orădenii, ca ardelenii, nu-s oameni care să iasă rapid în stradă. Sunt celebre mitingurile orădene cu 10-20 de participanți plini de efervescență. Ți-am arătat câți oameni serioși au participat la protestul de duminică. Îmi place să cred că orădenii nu ies să protesteze dacă nu au un motiv bun. Iar tinerii de ieri n-au știut ce vor. Ei știau doar că trebuie să iasă în stradă pentru că și alți tineri, din alte orașe fac asta.

Ei bine, în 16 ianuarie 2012 orădenii s-au adunat în faÈ›a statuii lui Mihai Viteazu*. Să tot fi fost vreo 2-300 de oameni. Bine, 85% din protestatari erau pensionari, tinerii parcă n-ar prea servi astfel de adunări. Poate dacă s-ar organiza în vreun club. 😛 (glumesc, nu te înfoia în pene!). De altfel, protestul a început mai devreme de ora 18, pe la 5 jumate deja se adunaseră câțiva pensionari cu presa după ei. Pesemne orădenii pot fi È™i punctuali È™i organizaÈ›i!

proteste oradea 16 ian 1

Demisia, demisia!!!

Câțiva bătrâni, care foloseau megafonul pentru a încuraja oamenii să scandeze, au fost creativi în alegerea sloganurilor. „Nu vă fie frică, și Băsescu pică!”, „Nu ne vindem ţara, huoo!”, „Veniţi cu poporul, lăsaţi televizorul”, „Vrem anticipate, nu vrem comasate. Jos PDL-ul!”, „Trebuie să fim uniţi, da?!”, „Ieși afară, javră ordinară!”, „Vrem democrație!” și multe altele.

Firește, cel mai atractiv „slogan” a fost tradiționalul și binecunoscutul „HUOOOOO!”. Parcă mulțimea era mai activă la acel huooo! Nici Blaga n-a scăpat de huiduieli, un bătrânel amintind audienței că Vasile Blaga e al doilea om în Parlament care-ar trebui dat afară.

proteste_oradea_16_ian_15

Mulțumim jandarmilor! Vă cerem scuze că vă ținem în frig!

La un moment dat un nene din mulțime, probabil unul dintre organizatori, a luat megafonul și și-a cerut scuze față de jandarmii care stăteau în frig, urmărind demonstrația dintr-un colț de după Episcopia Catolică. Din fericire, orădenii nu s-au îmbrâncit, nu s-au bătut, iar jandarmii n-au avut vreun motiv să intervină.

Câțiva tineri, cocoÈ›aÈ›i în maÈ™ini È™i fluturând steaguri, au dat ture în jurul statuii, claxonând È™i scandând „Jos Băsescu!!!”. Aveau bani de benzină…

masina cu steaguri

Băsescu și cu ai lui, să se ducă dracului!

„Dă-i dreacu de hoți, să plece odată, că ne-am săturat de hoțiile lor”, strigă o doamnă din dreapta mea, în timp ce ridică o coală A4 cu un mesaj anti-guvernare. „Huooo, jos chioru!!”, urlă un tinerel mic și slăbuț, în timp ce aleargă să-și ajungă din urmă prietenii, râzând la văzul mulțimii gălăgioase.

proteste_oradea_16_ian_21

Serios, și-n Arad a ieșit lumea în stradă?

„Totuși, ce se petrece aici? De ce s-au adunat atâția oameni? Vaai, nu ai loc să treci pe trotuar.”, se auzea de undeva din spatele meu. Până să apuc să văd cine e, s-a pierdut în mulțime. O altă doamnă, la doar câțiva pași de mine, își întreba partenerul dacă știe de proteste în alte orașe din țară. S-a mirat când a auzit că-n București au fost violențe, iar câteva mii de arădenii au ieșit pe străzi.

Orădenii au continuat să vină la proteste, îndemnați fiind de prietenii lor. Doar nu degeaba avem telefoane mobile. Noi am stat până pe la 7 și-un sfert. Apoi ne-am retras la căldură. Greu e să protestezi în public când sunt doar câteva grade! E bine de știut, totuși, că-n orădeni mai există sentimentul de a lupta pentru ceva. De a protesta în mod pașnic și public în fața autorităților.

proteste_oradea_16_ian_10

________________

*  (loc recunoscut pentru adunări. parte pentru că-i aproape de primărie și între 2 biserici, parte pentru că vorbim de o statuie a unui om recunoscut pentru actele de curaj)

5 thoughts on “Și orădenii au ieÈ™it în stradă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.