Reciclare in 2014

Saptamana trecuta am ajuns in comuna Carpinet, satul Izbuc. Ne-am intins corturile pe izlaz, aproape de cativa cai grasuni care pasteau linistiti in jurul nostru, printre pet-uri si scutece murdare.

La marginea satului se afla pestera Campeneasca, renumita pentru cascada de vreo 40 de metri. Sunt pesteri cu cascade mai mari, de 80 de metri. Apa care alimenteaza cascada pesterii traverseaza 5 sate, iar gunoiul care s-a strans de-a lungul anilor in interior ar putea asigura energie pentru intregul sat vreme de cel putin 2 luni. Daca ar exista programe care ar transforma gunoiul in energie!

cascada-pestera-campeneasca

N-ai spune ca astfel de peisaje ascund tone de gunoaie luate de ape si depozitate in comorile subterane ale tarii.

dimineata pe deal in carpinet-bihor

In urma cu vreo an, poate 2 s-a facut decolmatare de pet-uri, mi-a povestit un satean care stie tot ce misca prin Carpinet. 10 tone de pet-uri au fost scoase din pestera. Si inca mai exista cateva tone de pet-uri in interior, pentru ca apa aia care se transforma intr-o frumoasa cascada rareori seaca. Iar oamenii inca nu s-au invatat sa arunce selectiv gunoiul. Ori macar in tomberoane.

Pe micutul din imagine il cheama Flavius si are 6 ani. Ne-am imprietenit rapid in jurul unei pungi cu pufarine. Mi-a povestit ca-i plac animalele si ca viseaza sa se faca paleontolog sau antropolog atunci cand va creste mare. Il fascineaza dinozaurii si, la doar 6 ani, stie toate speciile de dinozauri care-au trait pe pamant. Vorbeste mult si iti devine cel mai bun prieten daca-i spui o poveste de groaza.

Ca orice prunc, adora dulciurile. I-am dat o napolitana si dupa ce-a scos-o din ambalaj, m-a intrebat unde poate s-o arunce. `Se supara T-Rex din pestera daca arunci hartia in apa`, l-am sfatuit sa tina ambalajul in buzunar pana acasa, unde-l va arunca la gunoi. Mi-a zambit si s-a grabit sa indese hartia in buzunarul pantalonilor. Micutul nu constientizeaza ca o hartie de ciocolata aruncata in apa se degradeaza in cateva zeci de ani. Si ca toate ambalajele se aduna si distrug mediul inconjurator. Insa acum e la varsta la care poate invata ce consecinte au anumite actiuni pe care le face.

flavius-si-dinozaurii

Si ajung la subiectul articolului. Eco-Rom Ambalaje a lansat o competitie pentru a desemna Orasul Reciclarii 2014. Sigur ca astfel de initiative sunt binevenite, in definitiv de la oras se aduna mult mai multe gunoaie, iar oamenii consuma mai mult. In Oradea s-au montat igluri pentru reciclarea selectiva a sticlei, hartiei, metalului si plasticului. Si, cel putin in zona unde locuiesc, acele igluri sunt mereu pline. Pesemne oamenii chiar le folosesc. Mie mi-e usor sa strang in 2 plase de plastic toate sticlele si pet-urile, iar o data pe saptamana sa le arunc in containerul potrivit. Si tie cred ca ti-e usor, in definitiv in fata fiecarei scari de bloc e cel putin un tomberon.

Dar la sat? Unde nu exista, de cele mai multe ori, servicii de salubritate? Cum ii poti cere unui om, care-a trait 60 de ani intr-un sat si-a fost invatat in familie ca gunoiul menajer se arunca-n rapa de la capatul satului, sa-si schimbe brusc atitudinea si obiceiul?

Care-ar fi T-Rex-ul batranilor pentru care ar fi dispusi sa renunte la un obicei nociv? 

2 thoughts on “Reciclare in 2014

  • Eu ma declar incantat de aceasta initiativa, observ ca in aceasta perioada mai pe toate blogurile vezi astfel de subiecte.
    Ma intreb sincer daca exista si astfel de proiecte in cadrul facultatiilor, nu doar a liceurilor.

  • Cum il inveti pe unul care a trait dupa dealuri 60 ani?…ii educi nepotii in acest sens, sau ii oferi bani pt. selectarea gunoaielor, cum se face in vest. Un coleg imi povestea ca rudele lui din Austria au scutire la nu stiu ce taxe (probabil cele platite catre RER-ul lor) pt. faza asta…la noi de ce nu?
    E drept ca pt. asta tre’ sa ii convingi pe primarii locali sa faca asa ceva.

    Gunoaie multe gasesti daca mergi pe serpentina spre Arieseni, chiar vis-a-vis de poteca ce urca la Groapa Ruginoasa (e acolo un panou cu “Codru-i frate cu romanu’ bla bla bla”…ar tebui sa zica “Codru-i groapa de gunoi pentru roman”. Din ce am inteles de la localnici, in zona se practica chestia asta tocmai de cei insarcinati cu colectarea gunoaielor din satele din zona…ca sa nu mai faca un drum la groapa de gunoi desemnata (eonomie de timp si combustibil, ce zici?)

    Si nici cu orasenii nu imi este rusine, mai ales cand arunca deseuri menajere in tomberoanele pt. fractie uscata…personal am auzit tot felul de scuze, chiar si din familie ca sa am si io motive de “mandrie”….

    La mai multe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.