Ia neamule îndoctrinare!

M-am săturat de prostiile extremiştilor! M-am săturat de naivitatea de care dau dovadă toţi cei ce cred că sunt discriminaţi în societate, că în România nu e musai să vorbeşti limba naţională sau că în Transilvania legea nu are nici o putere.

M-am săturat de extremiştii maghiari dar şi români deopotrivă care pentru a obţine câteva voturi şi un fotoliu cald recurg la orice prostie pentru a-şi îndoctrina electoratul.

M-am săturat de afirmaţiile iredentiste şi extremiste ale lui Tokes, care pe baza naivităţii electoratului maghiar are asigurat bine mersi un fotoliu în Parlamentul European.

M-am săturat de articolele pline se subînţelesuri şi de instigare la ură faţă de minorităţi.
În Oradea nu au fost probleme între etnii. De ce e musai să apelaţi la slogaluri iredentiste pentru a obţine ceva? Mi-e groază de campania electorală pentru postul de primar.

Acum vreo 2 săptămâni în Oradea câţiva extremişti au lipit afişe în care se spunea că Ardealul aparţine Ungariei. Românilor şi maghiarilor, nu vedeţi că e doar o formă de a vă instiga? De a vă întoarce unul împotriva altuia? Sunt scârbită de spiritul ăsta de turmă. Judecaţi înainte de a trage concluzii pripite. În loc să vă urâţi şi să vă omorâţi pentru o tâmpenie mai bine cautaţi adevăratul motiv pentru această râcă. Hai că nu e greu! Materie cenuşie avem cu toţii, contează cum o folosim!

De când e lumea s-a folosit această strategie. Pentru că e mai simplu să te evidenţiezi prin a acuza şi a instiga decât prin a încerca să găseşti o rezolvare. Vai, dar cât de uşor e să te arunci în luptă atunci când te afli în spatele oştenilor.

În ceea ce mă priveşte, toate articolele şi afirmaţiile iredentiste îmi aduc aminte de Troia. Sau de cruciadele duse în numele religiei. Nu contează cine pică, important e ca acele persoane care conduc din spate să-şi atingă scopul.

Azi am citit câteva articole – aici, aici ÅŸi aici – ce tratau subiectul limbii maghiare în instituÅ£iile sanitare ÅŸi arhicunoscuta problemă a minorităţilor din Ardeal. Conform autorilor articolelor, maghiarii riscă să moară pentru că doctorii nu cunosc limba maghiară, motiv pentru care un doctor care nu cunoaÅŸte limba minorităţilor riscă să-ÅŸi piardă locul de muncă. Probabil că acele persoane care au scris articolele (dar ÅŸi cei care au făcut aceste afirmaÅ£ii) nu cunosc realitatea. ÃŽn toate spitalele din Ardeal doctorii ÅŸi asistentele cunosc ÅŸi limba maghiară. Nu toÅ£i, dar majoritatea o cunosc. Spun asta în cunoÅŸtinţă de cauză.

Vreţi exemple? Mergeţi în Ardeal şi vă documentaţi. Intraţi într-un cabinet medical şi veţi auzi maghiară apoi română sau ambele limbi. Nu mai otrăviţi românii din restul ţării cu articole prost documentate şi scrise doar ca să ai ce pune în ziar.

8 thoughts on “Ia neamule îndoctrinare!

 • maai tu te luasi dupa mine mai. mi`ai citit postul si acu l`ai cosmetizat spunand k e al tau. vai vai, mircea badea in persoana:)))) glumesc. si da, ai dreptate [cum avusai si eu la vremea mea :> ]

 • Nu stiu unde vezi tu atata extremism pt ca eu nu vad deloc. Credeam ca ardelenii sunt mai molcomi. Oricum, textele revendicatoare sunt nule, pt ca atat RO cat si Ungaria sunt in NATO, deci ambele au renuntat la orice pretentii teritoriale. Plus ca ambele tarii sunt in EU 😛

  Dar, daca e sa o iei istoric, Oradea este mai mult un oras unguresc decat romanesc, la fel si Timisoara, care in 1910 avea aprox 6% romani. 🙂

  Datele recensamanturilor din Oradea:

  AN Pop. Romani Maghiari

  1880 34,231 6.1% 85.5%
  1890 42,042 6.07% 85.5%
  1900 54,109 6.4% 89.5%
  1910 64,169 5.6% 91.1%
  1919 73,025 11.8% 62.1%
  1930 82,687 25% 67%
  1966 122,634 46% 52%
  1977 170,531 53% 45%
  1992 222,741 64% 34%
  2002 206,614 70% 28%

 • Stimati conationali maghiari! (Da, si eu is ungur, bre!)

  Pu***or! Ce p***a mamii voastre de respect pretindeti voi de la o natiune daca nu sunteti in stare sa invatati LIMBA OFICIALA a tarii in care traiti?
  Ma, voi sunteti prosti? Dobitoci, tembeli, idioti?
  Daca nu va duce mintea, plecati mah in Ungaria cu UDMR-ul vostru cu tot si nu ne mai ingreunati noua situatia! Din cauza voastra am eu probleme. Din cauza voastra se uita urat la mine vecinul meu roman. Ca-s ungur de-al vostru, pu***or!

  Hai sictir!

 • Sunt cu totul de acord cu ceea ce zici, si eu sunt din Oradea, iar cand a fost faza de afisele acelea m-a intrebat un coleg de clasa de ele ( sunt maghiar ) , de parca as avea eu vreo legatura cu niste idioti care doar instiga la violenta…Nici nu sunt atat de sigur ca unii maghiari au lipit acele afibuse,ar trei sa fi imbecil sa faci asa ceva. Cat despre Tokes , e un idiot , ca si Marko Bella, nu`i suport, mai mult rau fac cu ideile lor extremiste,decat bine.Mie imi e bine asa cum is, traim in Romania, sa invete lumea lb. romana daca au nevoie de ceva.Daca eu am putut, restu de ce sa nu poata? ps: la multi ani cu ocazia zilei Femeii. 😀

 • Gheorghe, uita-te la feed-backul articolelor ca sa vezi extremism. Pentru ca omul cu 10 clase nu stie sa faca diferenta intre o campanie stupida si realitate. Intotdeauna la articolele ce trateaza problema minoritarilor sa te uiti la comentarii. Vei gasi multi comemntatori extremisti atat romani cat si maghiari. Gandeste-te ca aia au familie. Si isi educa in acelasi mod si copiii.
  In Timisoara strazile principale nu au fost mazgalite cu denumirea in maghiara, asa cum s-a intamplat in Oradea. In Oradea batranii maghiari, indoctrinati si uraciosi vorbesc maghiara desi cunosc limba romana. Asta o stiu pe pielea mea.
  E mai bine sa incerci sa previi decat sa tratezi, spune proverbul. Sper ca acum ti-ai dat seama ce vreau sa spun.
  The Fan: sper ca nu te superi ca cenzurez anumite cuvinte. Nu de alta, dar nu e bine sa ma abat de la propriile reguli, nu?! 🙂
  Blinder: hmm … ai scris si tu un articol pe tema asta? Imediat intru sa vad 🙂
  Gerry: Ar fi pacat ca tocmai tinerii sa fie indoctrinati cu idei extremiste si iredentare. In Oradea nu exista probleme intre etnii, dar nici nu as vrea sa fie din cauza unor tampiti. E de ajuns sa faci scantei pentru a aprinde un foc pe locul unde s-a aruncat gaz. 🙂

 • Am citit ÅŸi eu despre problema cu doctorii. Mi se pare cea mai mare prostie să pui un om care, vorba lu’ M.Badea, a stat atâţia ani în ÅŸcoală, să înveÅ£e limba maghiară pentru că unii cetăţeni români nu cunosc limba română. Åži nu cred că nu o cunosc, ci pur ÅŸi simplu refuză să o vorbească, din motive de naÅ£ionalism tembel.

  Dar probabil e cum ai zis ÅŸi tu Lili, tot scandalul ăsta e pentru campanie electorală, cetaÅ£enii “nepolitici” nu au nicio treabă.

 • extremisti sunt peste tot, dar situatia e in felul urmator:

  1) Romania & Ungaria = state membre UE si NATO
  2) Statutul de membru NATO presupune renuntarea la orice pretentii teritoriale, samd
  3) Statutul de membru UE presupune drepturi pentru minoritati la nivel european, aproape fara restrictie.

  deasemenea, exista dreptul la libera circulatie, deci maghiarii din RO pot pleca in Ungaria, numai ca problema lor e ca acolo nu sunt binevazuti si ungurii nu vor bozgori (cei care stiu maghiara stiu ce inseamna bozgor). Cunosc situatia de la mai multi romani de etnie maghiara care au vrut sa plece in Ungaria si au fost prost vazuti acolo pt ca erau din Romania.

  Oricum, extremismul este ca prostia, nu se poate combate, pt ca e o forma de prostie. Si in Germania sunt multe ziduri vopsite cu zvastici, dar asta nu inseamna ca toti sunt neo-nazi, sau ca e un fenomen.
  Faptul ca un roman de etnie maghiara nu vrea sa invete romaneste trebuie acceptat, pt ca nu poate fi obligat, este optiunea sa. Mergi la alt magazin, doctor, functionar, etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.