Human Nature…

Ai observat cât de uşor judecăm şi etichetăm oamenii din jurul nostru?

 • Vecina de la 1 e o nesimţită pentru că îşi mătură toată mizeria în balconul meu.
 • Patronii magazinului de lângă firmă sunt nişte parveniţi şi ahtiaţi după bani pentru că au dublat preţul unui covrig în decursul a câtorva luni, deşi la brutăria din apropiere e la jumătate de preţ.
 • Bărbaţii sunt neserioşi pentru că amână lucrurile pe a doua, a treia, a “n”-a zi pe motiv că “este timp”. Categorisesc femeile după nişte criterii infantile.
 • Femeile sunt proaste pentru că sunt pripite şi şofează prost.
 • Copiii sunt retardaţi pentru că nu citesc literatură.
 • Câinii sunt nasoli că lasă păr peste tot. Şi bale. Pisicile nu, pisicile-s frumoase foc!

people walkingCert e că toţi judecăm, de multe ori superficial. Sau dacă nu judecăm, punem etichete pe lucruri şi persoane. Pentru că e mai uşor aşa. Pentru că aşa uităm de mizeria din propria ogradă şi ne bucurăm să o vedem pe cea a vecinului.  Doar suntem oameni care gândim şi acţionăm adesea superficial…

E posibil ca o greşeală făcută să-ţi anuleze toate celelalte fapte bune făcute în trecut?

Îmi reciteam o parte din posturile din trecut şi am realizat câte prostii am făcut şi am zis. Cât de mult am generalizat. Suntem atât de obişnuiţi cu generalizările încât uneori ne e greu să facem diferenţa. În acelaşi timp am observat cât de multe s-au schimbat în felul meu de a fi, de gândi, de a acţiona. Desigur, şi acum sunt impulsivă (deşi cred că e mai degrabă un “defect” al tinereţii), dar îmi dau seama mai uşor de greşelile şi prostiile pe care le fac şi le spun. Nu oricine e în stare să recunoască asta. Am observat-o în multe persoane în decursul scurtei dar aventuroasei mele vieţi de până acum. Ce mi se pare mai grav e modul în care greşelile sunt tratate de instituţii serioase, care ar trebui să respecte un cod deontologic. Da, ar trebui, la modul imperativ!

Jurnalism

Media din ultimii ani a manipulat şi a generalizat în aproape toate subiectele tratate. E uşor să atingi coarda sensibilă a omului, pentru că în felul acesta puţini vor lăsa deoparte sentimentele şi durerea pentru a vedea dincolo de lacrimile stârnite de un reportaj menit a le atrage. Iar atunci când credem că am văzut dincolo de lacrimi, devenim sceptici şi atotştiutori. Natura umană…

E şi mai uşor să disimulezi atenţia publicului de la adevărata problemă prin atacuri murdare şi ieftine.

Totul se rezumă la verbul “a alege”!

Când spun asta nu mă refer la politică ci la alegerile noastre, de zi cu zi. cute little girl orphaneDesigur, cu toţii regretăm ceva. Unii mai mult, alţii mai puţin. Şi eu am regrete. Şi eu mă gândesc uneori “de ce am spus aia, atunci? de ce nu am tăcut naibii şi nu mi-am văzut de drum?!”. Din nou, întrebări fireşti. Doar suntem fiinţe înzestrate cu o conştiinţă, nu?

Eşti un ipocrit (o ipocrită) dacă vei spune că nu ai nici un regret. Înseamnă că nu ai trăit cu adevărat. Aşa cum există bine şi rău, la fel putem lua decizii bune sau mai puţin inspirate.

Unde vreau să ajung cu prostiile mele debitate aici?! Niciodată nu vom reuşi să vedem doar situaţia dată. De cele mai multe ori vom categorisi, vom eticheta şi vom judeca după standardele şi criteriile noastre. Ceea ce contează e măsura în care te laşi influenţat de aceste etichetări!

Concluzia spune-o tu, cel/cea care citeşti acest post. Nu, nu caut o scuză comportamentului meu şi acţiunilor pe care le întreprind …

p.s: are legătură şi cu întâlnirea de vineri seara, BlogPressMeet. dar într-o mică măsură…

3 thoughts on “Human Nature…

 1. Tomata cu scufita

  Cred ca toti trecem printr-un filtru de judecata al celor cu care intram in contact. Pentru unii am fost nesimtiti, pentru altii am fost buni, in functie de cum ne-am comportat la un moment T1.

  Scapam de eticheta sau o pastram, doar dupa un anumit timp petrecut cu persoana care ne judeca. Altfel… ramanem cu stampila pe care ne-a aplicat-o atunci.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.