Human Nature…

Ai observat cât de uşor judecăm şi etichetăm oamenii din jurul nostru?

  • Vecina de la 1 e o nesimÅ£ită pentru că îşi mătură toată mizeria în balconul meu.
  • Patronii magazinului de lângă firmă sunt niÅŸte parveniÅ£i ÅŸi ahtiaÅ£i după bani pentru că au dublat preÅ£ul unui covrig în decursul a câtorva luni, deÅŸi la brutăria din apropiere e la jumătate de preÅ£.
  • BărbaÅ£ii sunt neserioÅŸi pentru că amână lucrurile pe a doua, a treia, a “n”-a zi pe motiv că “este timp”. Categorisesc femeile după niÅŸte criterii infantile.
  • Femeile sunt proaste pentru că sunt pripite ÅŸi ÅŸofează prost.
  • Copiii sunt retardaÅ£i pentru că nu citesc literatură.
  • Câinii sunt nasoli că lasă păr peste tot. Åži bale. Pisicile nu, pisicile-s frumoase foc!

people walkingCert e că toÅ£i judecăm, de multe ori superficial. Sau dacă nu judecăm, punem etichete pe lucruri ÅŸi persoane. Pentru că e mai uÅŸor aÅŸa. Pentru că aÅŸa uităm de mizeria din propria ogradă ÅŸi ne bucurăm să o vedem pe cea a vecinului.  Doar suntem oameni care gândim ÅŸi acÅ£ionăm adesea superficial…

E posibil ca o greşeală făcută să-ţi anuleze toate celelalte fapte bune făcute în trecut?

ÃŽmi reciteam o parte din posturile din trecut ÅŸi am realizat câte prostii am făcut ÅŸi am zis. Cât de mult am generalizat. Suntem atât de obiÅŸnuiÅ£i cu generalizările încât uneori ne e greu să facem diferenÅ£a. ÃŽn acelaÅŸi timp am observat cât de multe s-au schimbat în felul meu de a fi, de gândi, de a acÅ£iona. Desigur, ÅŸi acum sunt impulsivă (deÅŸi cred că e mai degrabă un “defect” al tinereÅ£ii), dar îmi dau seama mai uÅŸor de greÅŸelile ÅŸi prostiile pe care le fac ÅŸi le spun. Nu oricine e în stare să recunoască asta. Am observat-o în multe persoane în decursul scurtei dar aventuroasei mele vieÅ£i de până acum. Ce mi se pare mai grav e modul în care greÅŸelile sunt tratate de instituÅ£ii serioase, care ar trebui să respecte un cod deontologic. Da, ar trebui, la modul imperativ!

Jurnalism

Media din ultimii ani a manipulat ÅŸi a generalizat în aproape toate subiectele tratate. E uÅŸor să atingi coarda sensibilă a omului, pentru că în felul acesta puÅ£ini vor lăsa deoparte sentimentele ÅŸi durerea pentru a vedea dincolo de lacrimile stârnite de un reportaj menit a le atrage. Iar atunci când credem că am văzut dincolo de lacrimi, devenim sceptici ÅŸi atotÅŸtiutori. Natura umană…

E şi mai uşor să disimulezi atenţia publicului de la adevărata problemă prin atacuri murdare şi ieftine.

Totul se rezumă la verbul “a alege”!

Când spun asta nu mă refer la politică ci la alegerile noastre, de zi cu zi. cute little girl orphaneDesigur, cu toÅ£ii regretăm ceva. Unii mai mult, alÅ£ii mai puÅ£in. Åži eu am regrete. Åži eu mă gândesc uneori “de ce am spus aia, atunci? de ce nu am tăcut naibii ÅŸi nu mi-am văzut de drum?!”. Din nou, întrebări fireÅŸti. Doar suntem fiinÅ£e înzestrate cu o conÅŸtiinţă, nu?

Eşti un ipocrit (o ipocrită) dacă vei spune că nu ai nici un regret. Înseamnă că nu ai trăit cu adevărat. Aşa cum există bine şi rău, la fel putem lua decizii bune sau mai puţin inspirate.

Unde vreau să ajung cu prostiile mele debitate aici?! Niciodată nu vom reuşi să vedem doar situaţia dată. De cele mai multe ori vom categorisi, vom eticheta şi vom judeca după standardele şi criteriile noastre. Ceea ce contează e măsura în care te laşi influenţat de aceste etichetări!

Concluzia spune-o tu, cel/cea care citeÅŸti acest post. Nu, nu caut o scuză comportamentului meu ÅŸi acÅ£iunilor pe care le întreprind …

p.s: are legătură ÅŸi cu întâlnirea de vineri seara, BlogPressMeet. dar într-o mică măsură…

3 thoughts on “Human Nature…

  • Cred ca toti trecem printr-un filtru de judecata al celor cu care intram in contact. Pentru unii am fost nesimtiti, pentru altii am fost buni, in functie de cum ne-am comportat la un moment T1.

    Scapam de eticheta sau o pastram, doar dupa un anumit timp petrecut cu persoana care ne judeca. Altfel… ramanem cu stampila pe care ne-a aplicat-o atunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.