Jurnalism la alt nivel

Nu ştiu câţi dintre cei care-mi citesc blogul sunt familiarizaţi cu cel mai mare concurs chinologic din lume, Crufts. E organizat de Kennel Club în fiecare an, a devenit deja o tradiţie de peste 40 de ani.

Ei bine, câţiva jurnalişti de la BBC (da, televiziunea de stat britanică) au realizat un documentar în care au tras un semnal de alarmă referitor la bolile genetice de care au ajuns să sufere câinii de rasă. Crescătorii au forţat nota într-atât de mult încât bulldogul englez, spre exemplu, nu se mai poate reproduce fără inseminare artificială iar femelele nu mai pot naşte fără operaţie de cezariană. english_bulldog

S-a dorit accentuarea unor trăsături însă s-a ajuns la cu totul altă mâncare de peşte.

În urma difuzării documentarului respectiv, reprezentanţii Kennel Club (clubul asociatiei chinologice britanice) au negat că ar exista probleme cu standardele promovate de aceştia, ba chiar s-au gândit să-i dea în judecată pe producătorii britanici. Însă, lucrurile au luat o altă întorsătură. Probabil s-au mai uitat de vreo 10 ori la documentar şi au observat că într-adevăr există mari probleme cu săracii câini de rasă. Aşa că au hotărât să schimbe anumite lucruri în standardele pe care trebuie să le îndeplinească patrupedele.

Adică un documentar bine realizat a reuşit să schimbe ceva! Lucrurile au mers şi mai departe. BBC a refuzat să transmită Crufts de anul acesta. Pentru prima dată în cei 40 de ani! Până şi sponsorul principal, Pedigree, a renunţat la concurs! Ce-i drept, Crufts s-a transmis live pe internet.

Kennel Club a renunţat la cântărirea câinilor pentru a intra în concurs deoarece mulţi stăpâni îi înfometau şi îi lăsau fără apă pentru a ajunge la greutatea standard.

Eh, uite că se poate face jurnalism la alt nivel! Dar nu la televiziunea publică română! Sau la OTV!

[sursa imaginii]

3 thoughts on “Jurnalism la alt nivel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.