Tocanita din carnat proaspat de porc

La noi în familie există un obicei de sărbătorile de iarnă: de Crăciun mami face o tocăniță excelentă din cârnaț proaspăt de porc.

Anul acesta am dus tradiția mai departe și am gătit o tocăniță aproape la fel de bună precum cea pe care o făcea mami pe când eram noi copii. V-am mai arătat cum se face tocănița din carne de porc cu niște cârnaț afumat.

Ingrediente necesare: o legătură de cârnaț proaspăt, un ardei gras, o ceapă mică, 4-5 căței de usturoi, o linguriță de untură, 25 de grame de unt, sare, piper, 100 ml de vin roșu și niște condimente.

Mod de preparare:

Ardeiul gras se taie fâșii, jumătate din usturoi în felii iar ceapa se taie mărunt. Se pun la călit în untură și unt. Dacă nu puteți găti cu untură, uleiul de floarea soarelui e la fel de bun. Noi am folosit untură pentru că am primit de la rudele care au tăiat porcul de Crăciun și zău că era păcat să o aruncăm! Atenție să nu se ardă că are o aromă tare grețoasă și emană un miros nasol! Deci, se pun puțin la călit ardeiul, ceapa și imediat apoi se aruncă bucățile de cârnaț tăiate în 7-8 cm fiecare.

Se frige puțin cârnațul, va lăsa și el niște grăsime. Dacă e prea multă, mai scurgeți din ea. Se pune jumătate din vinul necesar, pentru a transfera aroma aceea bună, se pune apă cât să acopere cârnațul și se lasă la fiert cam 30 de minute, la foc mic.

La final se adaugă restul de usturoi tocat și vinul rămas. Niște frunze de pătrunjel sunt excelente, dacă aveți, evident.

Vinul parcă mai ia din grăsime și nici nu lasă o aromă foarte puternică de usturoi, chiar dacă se folosesc mai multe bucăți.

Se serveÈ™te cu o garnitură de piure alături de multe murături. Noi am avut ceapă măruntă, porumb tânăr È™i sfeclă. Imaginea de mai jos reprezintă farfuria lui LaurenÈ›iu. Lui întotdeauna trebuie să-i pun porÈ›ie dublă, cu de toate. 😀

tocanita de carnat de porc

5 thoughts on “Tocanita din carnat proaspat de porc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.