Concluzii …

N-aş vrea să mi se reproşeze că am ieşit şi eu odată în Europa şi gata, m-am scârbit de România. Nu, dezgustul faţă de anumite lucruri care se întâmplă aici are vechime.

Da, Austria e o ţară superbă dar cred că totul are un preţ. Un preţ al civilizaţiei, spun eu. Faţă de localităţile româneşti pe lângă care am trecut în ultimele luni, satele austriece arată impecabil. Gardurile vii sunt tunse şi aranjate, florile stradale colorează atmosfera iar indicatoarele sunt vizibile. Să nu mai spun de calitatea şoselei.

Pe drumul spre Viena am văzut un singur cimitir aşezat la ieşirea din localitate, aproape de şosea. Diferenţa faţă de multe cimitire săteşti de la noi şi cel văzut e că între gardul cimitirului şi şosea erau 2 rânduri de copaci şi un şanţ. Ştiu ei ce ştiu!

În Ungaria mi-au plăcut limitatoarele de viteză din şosea amplasate la intrarea în localităţi. E o idee bună, ar trebui implementată şi la noi. Pădurile de pe marginea autostrăzii sunt îngrădite, astfel că deşi sunt indicatoare ce avertizează asupra pericolului de animale sălbatice ce pot sări pe şosea, gardurile s-au dovedit destul de eficiente şi nu ne-am întâlnit cu ursu-n drum.

În Slovacia autobanda nu e atât de strălucită, se simt denivelările din şosea. Dar au peisaje frumoase.

În Cehia am văzut câteva panorame superbe, cum spuneam în postul anterior, văi abrupte împodobite de păduri. După Brno am trecut prin Palava (adevărul e că n-am prea înţeles multe din indicatoarele lor), ceva lac imens unde oamenii se dădeau cu bărcile (cum le zice la ambarcaţiunile alea de 1 persoană care au aripioară de rechin? de vreo jumate de oră mă chinui să-mi amintesc denumirea lor). Oricum superbă zona. Brno în schimb arată ca un oraş comunist, de la depărtare. Cu siguranţă e un oraş frumos, însă de pe autobandă se vedeau blocurile comuniste acum colorate în albastru, portocaliu şi verde, pentru a masca cenuşiul original.

În România avem de toate dar nu ştim să le exploatăm potenţialul turistic. Preferăm să ne îngropăm în gunoaie. La noi, la intrarea într-o localitate, putem admira gunoaiele aruncate pe marginea drumului. Sau rablele ce-şi fac veacul pe unde au fost părăsite de şoferii sătui de piece of shits.

În ţărişoara noastră am văzut peisaje incredibile, avem păduri superbe, zone care ar putea atrage turiştii dacă cineva ar avea grijă de ele.

În Praga locul de unde am făcut poza asta, e amenajat special pentru ca turiştii să vină şi să admire peisajul. Drumul până sus e pavat, e aranjat şi îngrijit.

În Oradea avem Ciuperca, de unde poţi vedea oraşul. Din păcate la noi e în paragină. Gunoaie peste tot, drumul e ca vai de el, iarba e mai înaltă decât un om de statură medie iar coşurile de gunoi lipsesc cu desăvârşire. Păi cum să nu-ţi fie ciudă?!

Nenea Bolojane, se ocupă cineva de Ciuperca? Nu e păcat de locul ăla? Nu e păcat că alţii scot bani din pietre seci şi noi nu ştim să ne valorificăm potenţialul? Haideţi să facem ceva! Măcar trimiteţi nişte inspectori şi pe acolo, nişte angajaţi de la Urbana să ia gunoiul din tufe şi mărăcini. Să tundă cineva iarba aia, că doar sunt destui nenei care se plimbă cu maşinile de tăiat iarba pe umeri, că n-au ce face.

12 thoughts on “Concluzii …

  • Oh da..e diferenţă “doar” de la cer la pămînt între ale noastre ÅŸi ale lor…vieÅ£i mă refer :)) De exemplu,îti dai seama că ai intrat în Romînia noastră imediat cum intri într-o budă dintr-o benzinărie. Chiar prima dupa vamă. Indiferent de vamă. Mie personal mi se pare că am evoluat în ceea ce priveÅŸte gunoaiele de pe străzi. Avînd în vedere cîte coÅŸuri de gunoi sunt amplasate acum, era ÅŸi cazul…Oricum nu se compară unele oraÅŸe cu sate din alte ţări europene.
    Dar totuÅŸi…eu Å£in cu Adela. Indiferent cine e Adela. Nu ne-am cunoscut încă:) Mă disperă comparaÅ£iile astea aiurea, Romînia nu e ca Ungaria, Spania, FranÅ£a, Italia bla bla bla. Normal că nu e. Romînii mîncau mîncarea cu mîna cînd francezii foloseau 3 tipuri de tacîmuri. Åži ce e aÅŸa rău în asta? E bun împrumutul din alte părÅ£i,dar să nu riscăm să îl transformăm în împrumut fără fond.
    Singura chestie urgentă care ar fi frumos dacă s-ar schimba e mentalitatea romînească în ceea ce priveÅŸte ecologia. Dacă ar fi curat, nu ar mai deranja pe nimeni cimitirul de pe marginea drumului sau buda din curte. Dar nu putem să avem pretenÅ£ia să modernizăm just like that Å£ara asta “pristanda”.( care mai Å£ine minte de la Caragiale ce înseamnă). Åži trebuie să înceteze comparaÅ£iile astea cu vecinul cel frumos ÅŸi bogat,că duce numai la frustrări ÅŸi complexe.
    No zis-am!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.