Geografie politica

Azi am dat ultimul examen din sesiunea asta. La Geografie Politică. Nici nu ştiu de ce ne-au băgat pe gât şi materia asta. Pe zi ce trece încep să-mi dau seama cât de neînsemnată şi neimportantă e facultatea de jurnalism, indiferent de Universitate sau oraş. În loc să studiezi doar baza jurnalistică (cum sa scrii un articol, documentare, reportaje, surse etc), fără porcării gen “Politică” şi “Geografie”, pe care să te specializezi, dacă vrei, la master, ei ne bagă tot felul de rahaturi de materii din care oricum nu înveţi ceva. Cică-s materii opţionale dar e obligatoriu să le studiezi. Pentru ce le mai zice opţionale, zău că nu ştiu!

Una dintre întrebările de la examenul de azi sună cam aşa:

Care este diferenţa dintre graniţă şi frontieră?

Acum să vă văd! Da, e o diferenţă. În timpul examenului mi-am amintit de un somn bun din clasa a 12-a, parcă, atunci când profa’ de geografie îl întreba pe colegul din spate dacă e vreo diferenţă între graniţă şi frontieră. Mi-am adus aminte de răspunsul parţial al profei’ (pesemne că nu dormeam atât de adânc!) şi l-am scris pe foaia de examen.

Profesorul de azi a fost atât de amabil încât ne-a spus de la început că putem să ne inspirăm din cursuri dar nu ne vor ajuta. Şi aşa a fost. Am avut şi eu prima dată ocazia, în cei 3 ani de facultate, să copiez şi n-am avut ce copia! Fir-ar! 😀

15 thoughts on “Geografie politica

 1. Perti

  😀 Super intrebare! Stiu raspunsu`! 😛
  Granita e limita teritoriala care desparte doua state, iar frontiera e linie naturala sau conventionala care delimiteaza teritoriul unui stat de teritoriul altor state sau de intinderi de apa care nu fac parte din teritoriul sau.

  Reply
  1. Marcela T.

   Frontiera e linia efectivă care desparte două state, acolo unu stă poliţia de frontieră :)) (de aceea se numeşte poliţie de frontieră, ci nu poliţie de graniţă). Graniţa este un anumit teritoiu de după frontieră, având o oarecare lungime, până unde se resimt undele de energie ale statului vecin, sunt întrepătrunderi culturale, sociale, religioase etc. De exemplu, judeţele din Nord-Vest ale României sunt judeţe de graniţă. în cadrul lor resimţindu-se influenţe sociale, economice şi politice maghiare.
   P.S.: Noi aşa am învăţat la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, profilul Geography of Tourism, din cadrul Univerităţii din Oradea.

 2. Perti

  Da! Hai sa explic si babeste… Granita e formata din doua (puncte de) frontiera!

  Desen explicativ:
  A|iIi|B

  unde:
  A prima tara,
  |i granita,
  I frontiera,
  i| granita tarii B
  B doua tara ( tara vecina)

  😛 😛 😛

  Reply
 3. Perti

  P.S. M-am incurcat in explicatii 😉 “Granita e formata din doua (puncte de) frontiera!” de fapt vroiam sa zic ca “Delimitarea a doua state are doua granite si o frontiera!” 😛

  Reply
 4. lilisor Post author

  Daca e asa cum zici tu, ma rog sa nu fi picat examenul! 😀 inca n-am primit si alte raspunsuri. Iar pe Google nu am gasit pe undeva raspunsul la intrebare 🙂

  Reply
 5. Perti

  Tata (Dumnezeu sa-l ierte!) a facut armata la graniceri… eu asa retin ca mi-a povestit! 😉

  Sau invers:
  A|iIi|B

  unde:
  A prima tara,
  |i frontiera,
  I granita,
  i| frontiera tarii B
  B doua tara ( tara vecina)
  😛

  Reply
 6. vlad

  are dreptate. Cam asta e diferenta intre granita si frontiera.
  frontiera face partea din granita.
  am facut si eu geopolitica semestrul trecut si culmea: am avut aceeasi intrebare:))

  Nu stiu de ce, dar am impresia ca nu te intereseaza foarte mult subiectul:)

  Reply
  1. lilisor Post author

   Vlad, tocmai ce mi-ai confirmat ca e foarte posibil sa fi picat examenul! Nasol moment! :))
   Da, asa e, nu ma intereseaza subiectul deloc. De fapt, urasc geografia! O urasc din clasa a 5-a cand am avut o profesoara foarte artagoasa si uracioasa. Nu facea decat sa ne dicteze si cam atat. In clasa a 4-a era materia mea preferata pentru ca invatatoarea stia sa o faca amuzanta si atragatoare dar din clasa a 5-a, de cand cu profa’ artagoasa, nu m-a mai interesat. De atunci am invatat la geografie cat sa iau un 5, sa promovez materia!

  1. lilisor Post author

   Am trecut examenul, cu 5, pentru ca m-am exprimat corect in limba romana. Asta a fost una dintre conditiile promovarii examenului: sa scriem corect! Lucky me. Oricum am raspuns pe jumatate la intrebarea asta 😛

 7. ionut

  granita e linia terestra ce desparte suprafetele de stat, frontiera e planul atat de deasupra(pana la limita exterioara a atmosferei) cat si de desubtul granitei, care desparte cele doua state. Deci un stat are si mediu aerian si mediu subteran, care sunt despartite de cele ale unui stat vecin prin frontiera, in timp ce granita e linia ce desparte doar suprafetele terestre.

  Reply
 8. gabryel

  sa va lamuresc cum sta treaba cu frontiera shi granita…am examen maine;))…
  ashadar…:frontiera eh considerata un areal politico-geografic la limita unei unitati politice bine definite si in limitele careia o expansiune ar putea avea loc..in timp ce granitele sunt o manifestare a integritatii si suveranitatzii unui stat si definesc forma spatziala a acestuia…;)

  Reply
 9. madust

  diferenta intre granita si frontiera….granita se desfasoara doar pe spatiul terestru,iar frontiera se desfasoara atat pe spatiul terestru cat si aerian.:)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.